Emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben és az EU-ban is

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 16. 11:10

Az euróövezetben 0,2 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak augusztusban éves összehasonlításban – közölte csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat).

EU

A végleges adatok szerint havi összevetésben az euróövezetben és az unió egészében is 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak augusztusban.
Júliusban éves szinten az EU-ban és az eurózónában egyaránt 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg júniusban 0,1-0,1 százalékkal.
Augusztusban éves összevetésben tizenkét uniós országban csökkentek az árak, a legnagyobb mértékben Horvátországban (-1,5 százalék), Bulgáriában (-1,1 százalék) és Szlovákiában (-0,8 százalék). Tizenötben emelkedtek, a legnagyobb mértékben Belgiumban (+2,0 százalék), Svédországban (+1,2 százalék) és Észtországban (+1,1 százalék). Egyedüli országként Dániában stagnáltak az árak.
Az Eurostat Magyarország esetében éves szinten 0,1 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 0,4 százalékos csökkenést jelzett.
Augusztusban is az energiaárak húzták lefelé az euróövezeti inflációt: éves összevetésben 5,6 százalékkal volt olcsóbb az energia, ezen belül a földgáz ára 6,0 százalékkal, a fűtőolajé 15,6 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 7,4 százalékkal volt alacsonyabb. A szolgáltatások 1,1 százalékkal, az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek pedig 1,3 százalékkal drágultak.
Az energiaárakat nem számolva 0,9 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,8 százalékkal növekedett augusztusban az euróövezetben. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink