Emelkednek a bérek a Pick Szeged Zrt.-nél
Emelkednek a keresetek a Pick Szeged Zrt.-nél a vállalat és az érdekvédelmi szervezetek között a napokban kötött bérmegállapodásnak köszönhetően – jelentette be az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezetének (ÉMFSZ) szervezetpolitikai alelnöke kedden Pécsett, sajtótájékoztatón.
Mózes Tibor elmondta: a szegedi vágó, alapanyag-előkészítő, a bajai csontozó és a pécsi csontozó, daraboló területen dolgozók napi teljesítmény alapján 10-15 százalékos többletbérhez juthatnak. A bónuszban nem érintett fizikai állománynál alanyi jogon 3, differenciáltan további egy százalékos bérfejlesztés várható.
A 6 hónapnál hosszabb ideje alkalmazott fizikai dolgozók havi 3 ezer forintos étkezési utalványt kapnak, a szellemi munkaköröket betöltők bérét differenciáltan, 3 százalékkal emelik – tette hozzá.
Mózes Tibor hangsúlyozta: az egyezség a cég 5 telephelyének mind a 2900 dolgozóját érinti, akiknek a munkavégzés helyétől függően májustól, illetve júniustól juthatnak magasabb jövedelemhez. Kitért rá: akiknél a béremelés júniustól lép életbe, 10 ezer forint értékű utalványt kapnak.
A sajtótájékoztatón kiosztott írásos anyagban szerepel, hogy a dolgozók megélhetésének javítását célzó bérmegállapodás egyéb intézkedésekkel együtt hozzájárulhat ahhoz, hogy a kivándorlás és külföldi munkakeresés helyett reális perspektíva legyen itthon maradni és a hazai húsipari ágazatban munkát vállalni.
Hozzáfűzték: a mostani egyezséget a Pick és az érdekvédelmi szervezetek közötti bizalmi viszony is segítette. Kialakulásához hozzájárult, hogy a cég teljesítette a Pick pécsi üzemében február 26-án tartott sztrájkot követő megállapodást.
Mózes Tibor szólt arról is, hogy a munkáltató és az érdekvédők szeptembertől tárgyalásokat kezdenek egy középtávú foglalkoztatás-politikai paktum megkötéséről. Az ÉMFSZ rendszeres tárgyalásokat kíván folytatni a bérek és munkakörülmények további javításáról. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Szendvicshozzávalókból tankolunk fel leginkább
Pékáru, felvágott, sonka, szalámi és valamilyen kence – ezeket az…
Tovább olvasom >Elindult az Eisberg egészségtudatos táplálkozásra ösztönző kampánya
Naponta legalább öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk az…
Tovább olvasom >BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >