Emelkedett a baromfi- és a sertésvágások száma 2024-ben
A magyarországi vágóhidakon 84,8 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2024-ben, 4,4 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben, sertésből 4 millió 782 ezret vágtak, 6,5 százalékkal többet (+292 ezer darab), mint 2023-ban.

(Fotó: Pixabay)
Baromfiból 237 millió darab került a vágóhidakra 2024-ben, ami 5,8 százalékkal meghaladta a bázisidőszak értékét. A levágott baromfi élősúlya összesen 726,4 ezer tonna, vágott súlya (tisztított, bontott súly) 544,6 ezer tonna volt ebben az időszakban. A hazai vágóhidak több mint 453 ezer tonna sertéshúst és közel 545 ezer tonna baromfihúst termeltek 2024-ben (hasított súly, baromfinál vágott, tisztított súly). Darabszámot tekintve 4,4 százalékkal kevesebb szarvasmarhát, 6,5 százalékkal több sertést és 5,8 százalékkal több baromfifélét vágtak 2024-ben az előző évhez képest. A baromfifélék csoportjában a pulykavágás 2,6 százalékkal, a libavágás 21,2 százalékkal csökkent ebben az időszakban, míg a kacsavágás 19 százalékkal erősödött.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Új szintre lépnek a magyar–észak-macedón agrárkapcsolatok
A kétoldalú agrár-külkereskedelem egyenlege a tavalyi év során rekord mértékben,…
Tovább olvasom >20 százalékkal drágult a tojás egy év alatt
Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás…
Tovább olvasom >Magyar fejlesztésű technológia segítheti a gombatermesztést
Magyar fejlesztésű technológiával kiváló vízmegtartó képességű takaróföld állítható elő csiperketermesztéshez…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ezekre a megváltozott fogyasztói trendekre számíthatunk 2025-ben
A háborúk, a járvány és a gazdasági nehézségek által beárnyékolt…
Tovább olvasom >Az AI és a közösségi média felforgatta a vásárlási szokásokat
A technológia fejlődésével a fogyasztói magatartás is jelentősen átalakult, a…
Tovább olvasom >A KSZGYSZ díjazta a hazai környezetipar területén kiemelkedő eredményeket felmutató cégeket és személyeket
A fenntartható jövő formálásában meghatározó szerepet játszó cégeket és szakembereket…
Tovább olvasom >