Emelkedett a baromfi- és a sertésvágások száma 2024-ben
A magyarországi vágóhidakon 84,8 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2024-ben, 4,4 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben, sertésből 4 millió 782 ezret vágtak, 6,5 százalékkal többet (+292 ezer darab), mint 2023-ban.

(Fotó: Pixabay)
Baromfiból 237 millió darab került a vágóhidakra 2024-ben, ami 5,8 százalékkal meghaladta a bázisidőszak értékét. A levágott baromfi élősúlya összesen 726,4 ezer tonna, vágott súlya (tisztított, bontott súly) 544,6 ezer tonna volt ebben az időszakban. A hazai vágóhidak több mint 453 ezer tonna sertéshúst és közel 545 ezer tonna baromfihúst termeltek 2024-ben (hasított súly, baromfinál vágott, tisztított súly). Darabszámot tekintve 4,4 százalékkal kevesebb szarvasmarhát, 6,5 százalékkal több sertést és 5,8 százalékkal több baromfifélét vágtak 2024-ben az előző évhez képest. A baromfifélék csoportjában a pulykavágás 2,6 százalékkal, a libavágás 21,2 százalékkal csökkent ebben az időszakban, míg a kacsavágás 19 százalékkal erősödött.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Emelkedett a szarvasmarhavágások száma az év elején
A magyarországi vágóhidakon 23,3 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2025…
Tovább olvasom >Nőtt a hazai tógazdasági haltermelés 2024-ben
A magyarországi tógazdaságokban összesen 22 838 tonna halat termeltek 2024-ben,…
Tovább olvasom >A talajoltó és tarlóbontó szerekre költötték a legtöbbet 2024-ben a gazdálkodók
A megfigyelt termésnövelő kategóriák közül 2024-ben a legnagyobb mennyiségben különféle…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 5,0, az előző havit 2,0 százalékkal haladta meg
2025. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >Az euróövezetben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban
Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az…
Tovább olvasom >