Emblémával az import burgonya ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 19. 00:00

Magyar eredetet jelölő emblémával védekezne az áruházláncokat elárasztó import krumpli ellen az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács (OBTT). A címke messziről jelezni fogja, hogy az árusított burgonya magyar földben termett.

Az áruházláncokban egyre több a magyar feliratokkal ellátott, ám külföldről származó csomagolt burgonya. Ezek a termékek küllemre is nagyon hasonlítanak a magyar krumplihoz, így az áru eredetéről csak az apróbetűs feliratból tájékozódhat a fogyasztó.
Az itthon termett krumplit jellemzően Magyarországon értékesítik a termelők; ha a termés mennyisége meghaladja a hazai igényeket, vagy a környező országokban az ottani szükségletnél jóval kevesebb burgonya termett, exportra juthat a termés egy része. Tavaly például a gyengébb hozamot produkáló Románia vezette le a magyarországi felesleget.
A burgonya termőterülete 2004 óta folyamatosan csökken Magyarországon. Míg uniós tagságunk kezdetekor a vetésterület 54 ezer hektár volt, most mindössze 21-22 ezer hektár. A csökkenés nem magyar sajátosság: az utóbbi években más államok vetésterülete is erőteljesen zsugorodott, a fejlődő országok folyamatos termésbővülése mellett. Ez valószínűleg a termelés színvonalának növekedésével és a termésátlagok javulásával magyarázható.
A csökkenésben annak is szerepe lehet, hogy más növények termelése esetén több támogatáshoz juthatnak a gazdák – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink