Elveti a zöldségek magyar eredetének megjelölését a FruitVeB

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 10. 14:15

A korábbi elképzelésekkel ellentétben mégsem lesz új, a magyar eredetet igazoló védjegy a zöldségeken – döntött a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB).

Fodor Zoltán, a FruitVeb ügyvezető igazgatója pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: a szakmaközi szervezetnél azért vetették el a korábbi ötletet, mert több szakember is úgy vélte: felesleges egy újabb védjegy, mivel a magyar termékek megkülönböztetésére, és így a biztonság garantálására már most is vannak védjegyek, például a magyar termék védjegy.

A szakember jelezte azt is, hogy a magyar zöldségpiac újra élénkül, ha kis mértékben is még, de nő a kereslet. Főként a nagyobb áruházláncok keresik ismét a magyar árut. Fodor Zoltán szerint a termelők most a kármentést végzik: az utóbbi napok eladhatatlanná vált készleteiből amit lehet, azt továbbra is tárolják néhány napig a hűtőházakban. Ezek az uborkára, a paradicsomra és a paprikára vonatkoznak elsősorban.


A salátákat viszont gyakorlatilag nem lehet tárolni. Ezért az itt keletkezett eladhatatlan készleteket megsemmisítik a gazdálkodók – mondta. Az elmúlt hetekben Európa-szerte, így Magyarországon is fogyasztói bizalmatlanság miatt esett a zöldségfélék, főként az uborka kereslete a németországi hasmenésjárvány miatt. Kezdetben a fertőzés forrásaként a spanyolországi uborkát, majd a csírát nevezték meg, és bár azóta kiderült, hogy a járvány elindítóját máshol kell keresni, teljes bizonyossággal még mindig nem tudni, hogy mi okozza a németországi megbetegedéseket.

Mindez viszont elegendő volt ahhoz, hogy az unió piacain drasztikusan csökkenjen a fogyasztói bizalom a zöldségek – főként az uborka – iránt. Ezért jelentős károkat szenvedtek az unió zöldségtermelői szerte Európában, amit mintegy 210 millió eurós kár enyhítéssel igyekeznek kompenzálni a közeljövőben – írja a profitline.hu.

Kapcsolódó cikkeink