Elsőként használ növényi alapanyagból készült műanyagot kartondobozaihoz a Tetra Pak®

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 02. 05:49

A csomagolóanyag-iparágban elsőként használ növényi alapanyagból készült műanyagot italos-kartondobozai gyártásához a Tetra Pak®. A világ vezető élelmiszer-ipari feldolgozó és csomagolási megoldásokat gyártó vállalata bejelentette, hogy mostantól a brazil piacra gyártott összes terméke előállításához növényi alapú, cukornádból készült polietilént alkalmaz. Az innováció eredményeként az egy 1000 milliliteres Tetra Brik® Aseptic Edge italosdoboz megújuló alapanyaghányada – a kartonpapírral együtt – 82 százalékra nő.

A Tetra Pak még februárban, a Coca-Cola brazil leányvállalatának gyümölcslé-csomagolásához fejlesztette ki az új, növényi alapú műanyag felhasználásával készített italos-kartondobozt. A csomagolóanyag kedvező fogadtatását követően a vállalat mintegy 150 brazil ügyfelének tette elérhetővé az új italos-kartondobozokat, amelyből évente mintegy 13 milliárd darabot értékesít az országban.

A kartondobozok gyártásához használt növényi alapú műanyag alacsony sűrűségű polietilén (LDPE), amely ugyanolyan fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos polietilén (PE). A két anyag közötti különbség az, hogy míg utóbbi alapanyaga a kőolaj, addig a növényi alapú műanyagot cukornádból nyert etanolból, vagyis megújuló alapanyagból készítik. Az ügyfelek töltőgépein semmilyen módosítás nem szükséges az új csomagolóanyag használatához.

„Az iparágban a Tetra Pak büszkélkedhet elsőként azzal, hogy az italos kartondobozok gyártásához növényi alapú műanyagot használ. Úgy hisszük, hogy a csomagolásainkhoz használt megújuló erőforrások arányának növelése az egyik leghatékonyabb módja a fenntarthatóság biztosításának és az egyre korlátozottabban rendelkezésre álló fosszilis alapanyagok kiváltásának” – mondta Molnár Zita, a Tetra Pak Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója. „Ezzel az innovációval nagy lépést tettünk egyik legfontosabb környezetvédelmi célkitűzésünk, a 100%-ban megújuló alapanyagból készülő italoskarton felé” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkeink