Először rendezik meg a Somogyi Borfesztivált
Először rendezik meg a Somogyi Borfesztivált, a Somogy megye borait népszerűsítő eseményre június 8. és 11. között kerül sor Kaposváron.
A megyei, a városi önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és borászok által életre hívott rendezvényen tizenhat termelő mutatkozik be, a Vígasságok terén az ő válogatott boraikon kívül pálinkákat, somogyi sonkákat és sajtokat is lehet kóstolni – mondta el Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke szerdán, sajtótájékoztatón.
Kitért rá: június 8-án, az úgynevezett nulladik napon kaposvári éttermek borvacsorákat tartanak, június 9-én Somogy bora 2017 néven borverseny lesz, a közönséget aznap, valamint június 10-én és 11-én zenészek, táncosok szórakoztatják.
Színpadra lép a Somogy Táncegyüttes, az Ametiszt Táncegyüttes, koncertet ad Péterfy Bori és a Quimby is, utóbbira belépőjegyet kell váltani – tette hozzá a politikus.
Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke arról szólt, hogy a fesztiválon résztvevő borászok a legutóbbi dél-balatoni borversenyre nevezett boraikat kínálják az érdeklődőknek. A megmérettetés magas színvonalát érzékeltetve azt mondta: 167 tételből 28 kapott aranyérmet, amely nagyon jó arány.
Úgy vélte, az illatos, zamatos somogyi borok bárhol a világon megállják a helyüket, jó az árérték arányuk, de kevésbé ismertek még a hazai, sőt, a somogyi fogyasztók, vendéglátósok körében is.
A fesztivál megrendezése része annak a stratégiának, amely célul tűzte ki a somogyi borok népszerűsítését, a helyben termő szőlő minél nagyobb mennyiségben történő helyi feldolgozását és értékesítését – közölte.
Gombos Sándor a témában tartott korábbi konferencián elmondta: a Balatonboglári borvidéken termett szőlő 70-75 százalékát nem helyben dolgozzák fel, hanem értékesítik, így a hozzáadott érték máshol jelenik meg.
Bujdosó Ferenc borász, a Balatonboglári borvidék elnöke pedig utalt rá, hogy a balatonboglári a mintegy 2800 gazda által megművelt 3300-3400 hektárnyi ültetvényével az ország ötödik legnagyobb borvidéke, a feldolgozáshoz szükséges kapacitás azonban alacsony a leszüretelt szőlő mennyiségéhez képest.
Elmondta: a borvidéken évjárattól függően 250-300 ezer mázsa szőlő terem évente. Ebből legfeljebb mintegy 220 ezer hektoliter, azaz 30 millió palack bor készülhet, de a nagy része a kívülre történő értékesítés okán nem boglári, hanem más jelzéssel, illetve nem az elvárható minőségben kerül forgalomba.
A térségben hivatalosan 158-an készítenek bort, közülük mindössze 18-20 pincészet foglalkozik termékei országos terjesztésével. A helyi borászat erősödése szempontjából kedvező lenne, ha kampányokkal, marketingmunkával sikerülne a tudatos vásárlásra ösztökélni a fogyasztókat – fogalmazott.
Gombos Sándor a szerdai sajtótájékoztatón örömének adott hangot, hogy a somogyi borokért tett erőfeszítéseiknek is köszönhetően idén novemberben Somogy megye lesz a 14. Magyar Újbor- és Sajtfesztivál díszvendége. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >8 millió palack szeszesital és 225 visszaváltó automata várja a vásárlókat
8 millió palack, illetve doboz alkoholos itallal készült a Tesco…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Trade magazin idén is megkérdezi az Olvasói véleményét a karácsonyi tv-reklámokról! Szavazzon Ön is!
A közönségszavazás 2024. december 12. és 19. között zajlik. 🎁…
Tovább olvasom >FRUIT LOGISTICA 2025: Számos innovációval várja az érdeklődőket a kiállítás
A nemzetközi gyümölcs- és zöldségkereskedelem képviselői 2025-ben ismét Berlinben találkoznak.…
Tovább olvasom >EuroCIS 2025: Komoly érdeklődés mutatkozik a kiskereskedelmi technológia szakvására iránt
Az Amazon és a TikTok nemrég egy olyan megállapodást kötött,…
Tovább olvasom >