Előretörnek a saját márkás termékek

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 13. 12:16

Egyre népszerűbbek a hazai piacon a saját márkás árucikkek. Az üzletláncok nevét viselő termékek mellett egyre nagyobb részesedést szereznek a diszkontokban megjelenő, máshol nem kapható, kevésbé reklámozott, kedvezőbb árú márkák. Vannak azonban olyan áruk, melyeket a magyarok nemigen vásárolnak a saját márkás “kosárból” – írja a hvg.hu.

bolt-polc

A saját márkás termékek népszerűségének titka a kedvező ár, a folyamatosan javuló minőség és az egyre szélesebb választék. 2013-ban minden 100 forintból 26-ot költöttünk kereskedelmi márkás termékekre – írja a Pénzcentrum. Ez persze azt is jelenti, hogy továbbra is a klasszikus márkák a meghatározóak, az élelmiszereknél, vegyi áruknál a teljes forgalom 47 százalékát szerezték meg tavaly – olvasható a GfK friss tanulmányában.

A legerősebb saját márkás forgalmazók a diszkontok (Lidl, Aldi, Penny Market), bevételük csaknem kétharmada ilyen árucikkekből származik. A nagy gyártói márkák továbbra is őrzik pozíciójukat az általuk uralt kategóriákban (például sör, tea, pörkölt kávé), de számos olyan kategória is létezik, amelyben a saját márkák vannak túlsúlyban. Általában ilyen FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) kategóriába tartoznak egyes tejtermékek, ugyanakkor az állateledelek és a fagyasztott termékek piacán is a saját márkák vannak előnyben. (hvg.hu)

Kapcsolódó cikkeink