Elődeinket ünnepeljük
Kevés olyan kézműves szakma van, ahol a társadalom név szerint is ismeri, sőt elismeri a szakma kiválóságait – ilyen a cukrászoké – Gerbeaud, Hauer, Auguszt nevét mindenki ismeri. Vannak azonban olyanok a magyar cukrászat múltjában, akikről nekünk kell megemlékeznünk.
Az emlékévek szervesen illeszkednek az ipartestület értékmentő munkájához; 2022-ben két ikonikus előd kap munkásságáért ilyen elismerést.
Rákóczi János
Rákóczi munkásságát és határokon átnyúló ismertségnek örvendő süteményét, a Rákóczi-túrós lepényt, az eredeti receptet és a mester életútját országos rendezvénysorozattal tervezzük bemutatni, elsősorban a fiatal generációknak. Ezért országos bemutatókörutat szervezünk szakiskolákba, szeptemberben pedig egy parádés süteménymustra várja majd a nagyközönséget és a sajtó képviselőit a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba (MKVM).
Ezt a programunkat egy egyéni pályázat támogatja, a program aktív résztvevői a sweeTEN 3.0 fiataljai lesznek, akik így egy esemény részletes tervezési, lebonyolítási folyamatát a gyakorlatban is megismerhetik.
A Rákóczi-emlékév, amelynek aktualitását születésének 125. évfordulója adja, egyik kiemelt előadója Gábor Sándor mestercukrász, aki már több éve kitartóan tevékenykedik a sütemény méltó elismeréséért – neki köszönjük, hogy a Magyar Értéktár elemei között idén már a Rákóczi-túróst is megtaláljuk.
Spelter Henrik
Idén emlékezünk az Ipartestület legendás elnökére, Spelter Henrikre, születésének 140. évfordulója alkalmából. Spelter a trianoni szerződés zavaros időszakát követően vette át az ipartestület vezetését, és tette nemzetközileg is elismert szakmai szervezetté, amelynek élén 26 évig állt. Munkásságának elismeréséről semmilyen írásos nyom nem maradt, így az utódoknak kell köszönetet mondania neki, minimum egy jelképes főhajtással.
A tatai cukrászok összefogásával a tervek szerint a projekt így zajlik:
Az MKVM tulajdonát képező, Spelter Henrik által írott receptkönyvből kiválasztanak néhány süteményt, amelyeket díszdobozba csomagolva árulnak a tatai cukrászdák.
A meglévő szülőházára márványtábla kerül.
Egy, egyelőre 6 fából álló fasort ültetünk, amelynek minden darabja jeles, régi cukrász-ipartestületi elnökök nevét viselné.//
Kapcsolódó cikkeink
A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >Szakoktatói továbbképzések 2024
Idén is sikeresen folytatódtak az Innovatív Képzéstámogató Központ által, az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >