Elmosta az időjárás a magyar zöldség- és gyümölcstermés harmadát

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 23. 00:02

A hazai zöldség- és gyümölcstermés harmada semmisült meg a rendkívüli időjárás következtében. Van olyan növény, melynél a veszteség 80 % – mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

A 2010-es termésátlagok tükrében látszik, hogy a tavalyi esztendőhöz viszonyítva mintegy 30 százalékos, az elmúlt tíz év átlagához viszonyítva 40-45 százalékos a terméscsökkenés – mondta Szabó József.
A FruitVeb elnöke rámutatott: a tavalyihoz képest a paradicsomnál és a kukoricánál kb. 30 %-os, a zöldborsóban 40 %-os,  a paprika és a  káposztafélék esetében pedig 11-15 %-os termésveszteséget tapasztaltak.
A gyümölcsösökben még nagyobb károk keletkeztek: a teljes cseresznyetermés mintegy 80 %-a, a meggytermés 40 %-a megsemmisült, a  kajszi-, az őszibarack és a szilva területén is 30 %-os a terméscsökkenés.  Az almaültetvényeken tavaly 500 ezer tonna termés volt, az idén mindössze 300 ezer tonnát várnak a szakemberek. Az almatermés mintegy kétharmada csupán lé minőségű lett.
A magyar zöldség- és gyümölcságazatban tevékenykedő gazdálkodók az elmúlt években éves szinten mintegy 200 milliárd forint termelési értéket állítottak elő – ismertette Szabó József.
A szakmaközi szervezet szerint idén a konzerviparban, a hűtőiparban és az üdítőital-gyártó üzemekben a korábbi évekhez képest is kevesebb gyümölcsöt és zöldséget dolgozhatnak fel. A FruitVeb adatai szerint a három ágazat 2008-ban együttesen mintegy 1,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgozott fel, amely 2009-ben mintegy 1,3 millió tonnára csökkent. A jelenlegi megrendelés állományok alapján az várható, hogy az idén mindössze 1 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgozhatnak fel. A feldolgozott gyümölcstermékek értékesítése tavaly kb. 30 %-kal csökkent 2008-hoz képest. A szervezet adatai szerint a konzerviparban 2008-ban mintegy 550.000 tonna zöldséget és 60.000 tonna gyümölcsöt, a hűtőiparban 203.000 tonna zöldséget, 23.000 tonna gyümölcsöt dolgoztak fel. Levet és sűrítményt pedig mintegy 637 ezer tonna termésből gyártottak – közli az MTI nyomán a Világgazdaság Online.




Kapcsolódó cikkeink