Elmélet és gyakorlat

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 11. 18. 20:48

A Nemzeti Értékek Könyvsorozat részeként karácsonyra megjelenik A nagy borkönyv – 1000 magyar pincészet című kiadvány. A kötet egyedülálló módon a piacon minőségi palackozott borral jelenlévő magyar borászatokat mutatja be borvidékenként. Az olvasó találkozhat az ismertebb és kevésbé ismert, nagyüzemi és kis családi pincészetekkel – mintegy 1000 magyar pincével, köztük olyanokkal, amelyeknek közismert borait gyakran láthatjuk a boltok polcain, ugyanakkor sok olyan borászatról olvashatunk, amelyeknek borait inkább az ínyencek ismerik, vagy csak a borvidéken belül kóstolhatók. A közel 800 oldalas színes album az első hazai boralmanachként nyújt széles keresztmetszetet a magyar borszakmáról.

A kötetet neves borszakírók állították össze: Bihari Zoltán, Dlusztus Imre, Ercsey Dániel és Viniczai Sándor.

Egészen más úton kínál borászatokról információkat egy, a nemrégiben megjelent „okoskalauz”, a Kóstolom elnevezésű – a maga területén ugyancsak hiánypótló – a borturistáknak készült mobilalkalmazás. Az applikáció a TripAdvisor mintájára átfogó kalauzként segíti a tájékozódást a 22 hazai borvidéken és Budapesten elérhető gasztronómiai, bor- és szálláskínálatról. A közösségi funkciónak köszönhetően a borokat, éttermeket, szállásokat, eseményeket értékelni is lehet, ami a többi felhasználó számára megkönnyíti a választást. Az alkalmazás programajánlóként is működik: tájékoztatást nyújt egy-egy borvidék aktuális bor- és gasztrorendezvényeivel kapcsolatban is.

Kapcsolódó cikkeink