Elmélet és gyakorlat
A Nemzeti Értékek Könyvsorozat részeként karácsonyra megjelenik A nagy borkönyv – 1000 magyar pincészet című kiadvány. A kötet egyedülálló módon a piacon minőségi palackozott borral jelenlévő magyar borászatokat mutatja be borvidékenként. Az olvasó találkozhat az ismertebb és kevésbé ismert, nagyüzemi és kis családi pincészetekkel – mintegy 1000 magyar pincével, köztük olyanokkal, amelyeknek közismert borait gyakran láthatjuk a boltok polcain, ugyanakkor sok olyan borászatról olvashatunk, amelyeknek borait inkább az ínyencek ismerik, vagy csak a borvidéken belül kóstolhatók. A közel 800 oldalas színes album az első hazai boralmanachként nyújt széles keresztmetszetet a magyar borszakmáról.
A kötetet neves borszakírók állították össze: Bihari Zoltán, Dlusztus Imre, Ercsey Dániel és Viniczai Sándor.
Egészen más úton kínál borászatokról információkat egy, a nemrégiben megjelent „okoskalauz”, a Kóstolom elnevezésű – a maga területén ugyancsak hiánypótló – a borturistáknak készült mobilalkalmazás. Az applikáció a TripAdvisor mintájára átfogó kalauzként segíti a tájékozódást a 22 hazai borvidéken és Budapesten elérhető gasztronómiai, bor- és szálláskínálatról. A közösségi funkciónak köszönhetően a borokat, éttermeket, szállásokat, eseményeket értékelni is lehet, ami a többi felhasználó számára megkönnyíti a választást. Az alkalmazás programajánlóként is működik: tájékoztatást nyújt egy-egy borvidék aktuális bor- és gasztrorendezvényeivel kapcsolatban is.
Kapcsolódó cikkeink
Eurostat: egyenetlen az online platformokon lefoglalt vendégéjszakák számának növekedése
Az online platformokon lefoglalt vendégéjszakák számának növekedése egyenetlenül oszlik el…
Tovább olvasom >A borvilág büszkeségei
Az Év Bortermelője Magyarországon 2022 díjat Figula Mihály (Balatonfüred–Csopaki borvidék)…
Tovább olvasom >A hazai borokra fókuszál az Auchan borhete
Elkezdődött az Auchan borvására, aminek keretében minden nagy magyarországi borvidék…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >