Elmaradtak a strukturális reformok

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 06. 00:01

A gazdaság szereplői szempontjából elvesztegetett, felemás évnek tekinti a 2009-es esztendőt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – nyilatkozta Parragh László, az MKIK elnöke az MTI-nek.

A kamara elnöke úgy vélekedett, hogy a korábbi évek PR kormányzását folytató, a versenyképességet súlyosan rongáló gazdaságpolitikát 2009 tavaszán egy józanabb, visszafogottabb gazdaságpolitika követte. Parragh László emlékeztetett arra, hogy a Bajnai-kormány eskütételekor három célt fogalmazott meg: a költségvetési egyensúly helyreállítását, a gazdaság dinamizálását és az ország iránti bizalom helyreállítását. Az első cél – bár súlyos áldozatokkal – de sikeres volt.
A legnagyobb baj viszont, hogy a strukturális reformok ismét elmaradtak. A kiadási szerkezet megmaradt, csak kisebb lett. A rendszerek változatlanok: rossz a hatásfokuk, pazarlóak. Az ország elindult az egyensúly irányába, de ez a pálya nem fenntartható.
A közszféra vállalatainak, az egészségügy, az oktatásügy, az önkormányzati rendszer átalakítása nélkül a jelenlegi gazdaságpolitikai pálya kudarcra van ítélve.
A kamara elnöke szerint a felemás helyzetre jellemző, hogy sikertelennek bizonyult a gazdaság dinamizálása. 2009-ben a reálgazdaság visszaesése 8,5 százalék, jövedelempozícióinak romlása 2009 és 2010-ben 1200 milliárd forint. "A gazdaság felhalmozó-akkumulációs képessége beláthatatlan módon sérült. Ha tényleg elindul a konjunktúra, nem tudjuk, hogy lesz-e a gazdaság szereplőinek forrásuk, erejük az erre való rácsatlakozásra" – fogalmazott az elnök. Szerinte csak marginális mértékben sikerült uniós forrásokat gazdaságélénkítésre átcsoportosítani – írja az MTI nyomán a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink