Elmaradt a tavalyi siker- vidéken csökkent a vendégéjszakák száma
Az év első négy hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 50%-os szobakihasználtsággal működtek. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 6%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.
Egy kiadott szállodai szoba
bruttó átlagára (Gross ARR) 17 000 forint (67
euró) volt az időszak során. Ez a mutató a
budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (33
800 forint) volt. A fővási négy- és a vidéken
működő négy- és ötcsillagos szállodák
átlagosan 12 800–16 600 forintos, az adatszolgáltató
háromcsillagos egységek 8900–10 400 forintos
szobaárat érvényesítettek.
Az egy kiadható szállodai
szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR)
átlagosan napi bruttó 8400 forint volt. A legmagasabb összeget (20
200 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték
el, a legalacsonyabbról a Nyugat-Magyarországon
található háromcsillagos egységek (3700
forint) számoltak be.
A bruttó szobaárbevétel
(Gross room revenue) folyó áron összességében
6%-kal nőtt. A tárgyidőszakban ennél nagyobb
emelkedésről a Balaton partján működő
háromcsillagos szállodák, valamint a fővárosi
egységek számoltak be.
2008. január–áprilisban
a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák
száma 1,5%-kal maradt el az előző év azonos
időszakában mérthez képest. A fővárosi
szállodákat a vendégéjszakák
számának növekedése, vagy stagnálás
jellemezte. A többi szállodában (a Balatonnál
működő háromcsillagosok kivételével)
csökkent a vendégéjszakák száma.
2008-ban a szállodák nem tudták megismételni
az egy évvel korábbi sikeres márciusi és
áprilisi forgalmat. A vendégéjszakák
volumenének áprilisi változására
hatással volt az a körülmény is, hogy
2007-ben áprilisra, 2008-ban márciusra estek a húsvéti
ünnepek.
Január és április
között a budapesti szállodákban minden
kategóriában 50% fölött volt a
szobakihasználtság, a vidéki hotelekben azonban
csak 39–47%-os kihasználtságot mértek. Ez alól
csak a kelet-magyarországi háromcsillagos egységek
(50%) jelentettek kivételt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >