A bérkompenzációt a húsipari cégek nagyrésze nem hajtotta végre

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 23. 12:12

Az elvárt béremelést, bérkompenzációt a húsipari vállalkozások jelentős része nem hajtotta végre, illetve nem tudja végrehajtani a szakszervezet működési területén – közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) szerdán az MTI-vel.

A szakszervezet az 2012. évi adóváltozások hatályba lépése után két hónappal szerzett tapasztalatait ismertetve azt közölte, hogy sok munkavállaló nettó bére több ezer forinttal csökkent január 1-től. Sok embernek a januári keresete csökkent az előző havihoz képest, miközben év elején nőtt az infláció.

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete fontosnak tartja, – mivel a kompenzáció a várható inflációt nem ellentételezi -, hogy kezdődjenek tárgyalások a reálbér megőrzését biztosító jövedelemnövelésről.

A szakszervezet véleménye szerint több munkahelyen – így a húságazatban is – bizonytalanságot, félelmet kelt, hogy a munkáltató felmondja a kollektív szerződést, vagy olyan változtatásokat kezdeményez, ami a munkavállalóknak jövedelemcsökkenést okoz.

A HDSZ elnökségének véleménye szerint ez elfogadhatatlan, mivel veszélyezteti a munkabékét. A szociális partnereknek arra kell törekedni, hogy a keresetek megőrizzék a vásárlóértéküket.

A HDSZ felhívja a munkáltatók figyelmét, tegyék meg a szükséges intézkedéseket, hogy az új Munka törvénykönyve bevezetésével ne érje újabb hátrány a munkavállalókat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink