Elmarad a minőségmegőrzési idő feltüntetése?
Többfajta élelmiszernél is megszüntetné az unióban a minőségmegőrzési idő kötelező jelzését a holland–svéd közös kezdeményezés. A két állam azzal érvel, hogy ezzel csökkenthető lenne a jelentős mértékű élelmiszer-pazarlás – írja a Magyar Nemzet.
Nagyobb hangsúlyt kap az Európai Unión belül az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem ügye. Ezzel függ össze az a holland–svéd kezdeményezés is, amely egyes élelmiszerek esetében javasolja a minőségmegőrzési idő kötelező feltüntetésének eltörlését – közölte megkeresésünkre a Vidékfejlesztési Minisztérium. Hazánk a felvetéssel általánosságban egyetért. A két ország alapvetően a jelenleg hatályos jogszabályi előírások felülvizsgálatát kéri, továbbá azt, hogy az Európai Bizottság dolgozzon ki konkrét intézkedési javaslatokat az említett ügyben. A kezdeményezés azonban további felvetéseket is megfogalmaz, amelyek élelmiszer-biztonsági és minőségi okokból erősen megfontolandók.
A vitaindító célzattal felvetett javaslat egyébként azoknál az élelmiszereknél szüntetné meg a szavatossági idő jelölését, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket (például száraztészták, egyes konzervek, kemény sajtok, rizs, bizonyos instant porok).
A vidékfejlesztési tárca szerint a kezdeményezés még nagyon a kezdeti fázisban van. Magyarország aktívan támogatja az élelmiszerpazarlás elleni fellépést, és kutatásokat folytat a hazai helyzet feltérképezésére. (Magyar Nemzet).
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >