Elmarad a várttól a kukorica termésátlaga Tolnában

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 04. 13:00

Elmarad a várttól a kukorica termésátlaga Tolna megyében, ahol még a takarmánynövény területének több mint egytizedén nem fejeződött be a betakarítás.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának november eleji adatai szerint a kukorica 110.654 hektáros vetésterületéből eddig 94.105 hektáron végeztek a betakarítással; a növény hektáronként 7,4 tonnás termést hozott, ami fél tonnával elmarad a tavalyi átlagtól és közel egy tonnával a várttól. Az olajos növények közül 25 ezer hektáron termett napraforgóból hektáronként 2,8 tonnát, a mintegy ötezer hektáron termesztett repcéből hektáronként 2,65 tonnát takarítottak be, mindkettő magasabb a tavalyi átlagnál.

Palásti Barbara, az igazgatóság földművelésügyi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a gyengébb termés egyik oka a nyári aszályos időjárás, másrészt az, hogy a homokos területeken, illetve ott, ahol a tavaszi belvíz miatt csak májusban tudtak vetni, nem fejlődött megfelelően a növény. A jó termőterületnek számító dombóvári körzetben 8,4 tonnás, Paks környékén 7,1 tonnás termést takarítottak be.

Az osztályvezető megjegyezte: idén megérte olajos magvakat termelni; a napraforgót 95-110 ezer, a repcét akár 120-130 ezer forintos tonnánkénti áron is értékesíthették a termelők. Kukoricára év elején 55-57 ezer forintos áron kötöttek szerződést, jelenleg 50-55 ezer forintot kínálnak a növény tonnájáért.

A szakember beszámolt arról is, hogy a szárazság miatt az őszi vetés is jelentős késésben van. A 250 ezer hektáros Tolna megyei vetésterületen idén 48 ezer hektáron terveznek őszi búzát vetni a gazdálkodók, ami 3 ezer hektárral több a tavalyinál. A gabona azonban eddig csak 35,8 ezer hektáron került a földbe, és elmaradásban van a 7,2 ezer hektáron tervezett árpa vetése is.
Emiatt valószínű, hogy őszi búzát kisebb területen termesztenek majd Tolna megyében, és a tavaszi vetésű kukorica vetésterülete tovább nő, várhatóan tízezer hektárral meghaladja az idei területet. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink