Elmarad a várakozásoktól a meggy mennyisége

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 13. 11:35

Ezer tonnára számítottak, ám a leszedett meggy mennyisége valamivel 900 tonna alatt maradt – mondta pénteken a legnagyobb Békés megyei meggytermelő, a Hunapfel Kft. ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére.

furtosmeggy

Pusztai József a terméscsökkenés okairól elmondta: kisebb fagykárok a rügyezéskor, nagy szél a beporzás időszakában “mind olyan jelenségek voltak, amelyek külön-külön nem szoktak nagy károkat okozni, de most összeadódva közepes termésmennyiséget eredményeztek”.

Árbevétel szempontjából ez várhatóan 40 millió forintos kiesést, így mintegy 20 milliós eredménycsökkenést jelent idén – közölte.

A termés minősége viszont jó, konzervipari célokra idén nem is értékesítenek, a megtermett mennyiséget teljes egészében friss piaci meggyként keletre, elsősorban Romániába és Litvániába exportálják – hangsúlyozta. Hozzátette: korábban 25 százalékban Németország, 75 százalékban pedig Oroszország volt a fő felvevőpiacuk, előbbi azért esett ki idén, mert konzervipari célokra nem értékesítenek, utóbbi pedig az embargó miatt.

A meggyet 100 hektáron termelő Hunapfel Kft. hektáronként 10 tonnás hozamot ért el, az önköltségi árak 60 és 100 forint között mozogtak kilónként – mondta Pusztai József. Az ügyvezető pozitívumként értékelte, hogy az országosan alacsonynak mondott felvásárlási árak ellenére ők a szüret kezdetekor a Medi-Fruct Értékesítő Szövetkezet tagjaként – amelynek ők a legnagyobb vállalata – 300 forint körül tudták értékesíteni a meggy kilóját.

A 28 állandó foglalkoztatott mellett az utóbbi hetekben 650 alkalmi meggyszedő dolgozott a cég Csorvás környéki területein, naponta három kamionnyi meggyet szedtek le kézzel. A tavaly 320 millió forintos árbevételt elérő Hunapfel Kft. az érdi és debreceni bőtermő, az újfehértói fürtös és a kántorjánosi fajták mellett kísérletezik új, tájszelektált meggyfélék, az Éva és a Petri, valamint a német jade termesztésével. “Ezek még csak most fordulnak termőre” – mondta Pusztai József.
A Hunapfel Mezőgazdasági Kft. 1994-ben alakult. A társaság 160 hektáros területen gazdálkodik, évente átlagosan 900 tonna étkezési és 300 tonna konzervipari meggyet, 900-1000 tonna almát, 100 tonna szilvát és 100 tonna cseresznyét takarítanak be. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink