Elmarad a várakozásoktól a meggy mennyisége
Ezer tonnára számítottak, ám a leszedett meggy mennyisége valamivel 900 tonna alatt maradt – mondta pénteken a legnagyobb Békés megyei meggytermelő, a Hunapfel Kft. ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére.
Pusztai József a terméscsökkenés okairól elmondta: kisebb fagykárok a rügyezéskor, nagy szél a beporzás időszakában „mind olyan jelenségek voltak, amelyek külön-külön nem szoktak nagy károkat okozni, de most összeadódva közepes termésmennyiséget eredményeztek”.
Árbevétel szempontjából ez várhatóan 40 millió forintos kiesést, így mintegy 20 milliós eredménycsökkenést jelent idén – közölte.
A termés minősége viszont jó, konzervipari célokra idén nem is értékesítenek, a megtermett mennyiséget teljes egészében friss piaci meggyként keletre, elsősorban Romániába és Litvániába exportálják – hangsúlyozta. Hozzátette: korábban 25 százalékban Németország, 75 százalékban pedig Oroszország volt a fő felvevőpiacuk, előbbi azért esett ki idén, mert konzervipari célokra nem értékesítenek, utóbbi pedig az embargó miatt.
A meggyet 100 hektáron termelő Hunapfel Kft. hektáronként 10 tonnás hozamot ért el, az önköltségi árak 60 és 100 forint között mozogtak kilónként – mondta Pusztai József. Az ügyvezető pozitívumként értékelte, hogy az országosan alacsonynak mondott felvásárlási árak ellenére ők a szüret kezdetekor a Medi-Fruct Értékesítő Szövetkezet tagjaként – amelynek ők a legnagyobb vállalata – 300 forint körül tudták értékesíteni a meggy kilóját.
A 28 állandó foglalkoztatott mellett az utóbbi hetekben 650 alkalmi meggyszedő dolgozott a cég Csorvás környéki területein, naponta három kamionnyi meggyet szedtek le kézzel. A tavaly 320 millió forintos árbevételt elérő Hunapfel Kft. az érdi és debreceni bőtermő, az újfehértói fürtös és a kántorjánosi fajták mellett kísérletezik új, tájszelektált meggyfélék, az Éva és a Petri, valamint a német jade termesztésével. „Ezek még csak most fordulnak termőre” – mondta Pusztai József.
A Hunapfel Mezőgazdasági Kft. 1994-ben alakult. A társaság 160 hektáros területen gazdálkodik, évente átlagosan 900 tonna étkezési és 300 tonna konzervipari meggyet, 900-1000 tonna almát, 100 tonna szilvát és 100 tonna cseresznyét takarítanak be. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Megfizethető árban a kajszibarack, van is rá kereslet
Egész Európában nagyon kevés lesz a kajszitermés, ami igaz Magyarországra…
Tovább olvasom >Soha nem látott válságban a magyar meggy: luxuscikké válhat a gyümölcs
Történelmi mélypontra került a magyar gyümölcspiac, különösen a meggyágazat, amelyet…
Tovább olvasom >A klímaváltozás és a nem megfelelő fajtahasználat is rontja a cseresznyeágazat helyzetét
Korszerű termesztéstechnológia, hazai vizsgálatok és a gyakorlatban is jól hasznosítható…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >