Elmarad a cafeteria-adózás egységesítése

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 17. 10:40

Elmarad a cafeteria drasztikus terhelése, marad a mostani 35,7 százalék – csak némileg más formában.

SZEP kartya

Az eredeti terv az volt, hogy Brüsszel nyomására egységesítik a különböző étkezési jegyek és más béren kívüli juttatások adózását, vagyis elveszik azt az előnyt, ami a kedvezményezett állami Erzsébet-utalvány, valamint a SZÉP-kártyák, illetőleg más támogatott formák élveztek mindenki mással, de leginkább a korábbi utalványos cégekkel szemben.

Az egységesítés egyben adóemelést is jelentett volna, a nem kedvezményes utalványok 51,7 százalékos adószintjére (azzal, hogy az egyéb, vagyis nem cafeteriaszerűen adott béren kívüli juttatások adója 65,79 százalékra emelkedik).

A legújabb verzió szerint nincs egységes kulcs, és elmaradnak az adóemelések is, viszont van egy új korlátozás. Évente 200 ezer forintig (havonta 16 666 forintos összegig) a jelenlegi formában él a rendszer, viszont e felett csak SZÉP-kártyán lehet adni a kedvezményes juttatásokat. Ez az egészség- és nyugdíjpénztárakat hozhatja nehezebb helyzetbe, ám így legalább a munkáltatók a cafeteriakeret átalakításán gondolkodhatnak el és nem a megszüntetésén. Ezzel viszont valószínűleg újabb viták várhatók az Európai Bizottsággal. (Világgazdaság Online, Várkonyi Iván)

Kapcsolódó cikkeink