Ellenzi a KAP-források csökkentését az agrárkamara

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 05. 18. 11:48

Határozottan ellenzi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Európai Bizottság nyilvánosságra került javaslatát, amely szerint a jövőben csökkentenék az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) forrásait – írja az agrarszektor.hu. A kamara felszólítja az uniós döntéshozókat, hogy kezeljék jelentőségéhez mérten a félmilliárd uniós állampolgárt élelmiszerrel ellátó ágazatot.

A strukturális változásokat is figyelembe véve kirajzolódik, hogy amennyiben a bizottsági javaslat a jelenlegi formájában valósul meg, a 2021-2027-es KAP-költségvetés nominális értéken mintegy 4 százalékos csökkenést szenvedne el, amely reálértéken jóval érezhetőbb visszaesést jelentene. A kamara egyértelműen ellenzi a nemrég nyilvánosságra került javaslatot, ezzel ugyanis folytatódna az a folyamat, hogy az EU-költségvetésen belül a KAP veszít részesedéséből – írja közleményében a NAK.

Az Európai Bizottság május elején hozta nyilvánosságra a költségvetés-tervezetet, ami szerint csökkentenék a KAP-ra fordítható keretet. A NAK szerint a tervezetből látható, hogy a területalapú támogatások összege előreláthatóan közel a jelenlegi mértékű maradhat az új periódusban., de a KAP tervezett forráscsökkentése komolyabb mértékben érintheti a vidékfejlesztési forrásokat.

A kamara szerint ugyanakkor az európai gazdálkodók jövedelmi helyzete már most sem kielégítő, az uniós átlagjövedelem-szint felét sem éri el annak ellenére, hogy stratégiai jelentőségű az ágazat, és félmilliárd európai állampolgárt lát el minőségi élelmiszerrel. Emellett a környezeti fenntarthatóság javításában, illetve a klímaváltozás hatásainak mérséklésében is egyre nagyobb szerepet szánnak az agráriumban tevékenykedőknek, ezzel párhuzamosan egyre komolyabb elvárásokat támasztva számukra. A közvetlen támogatások szintjének megtartása is elengedhetetlen ahhoz, hogy a gazdálkodók jövedelmi helyzete biztosítva legyen – hangsúlyozza a NAK. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink