Ellentétesen mozognak a női és férfi tusfürdőtrendek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 16. 17:17

Összességében stagnál, a szereplőket és variánsokat tekintve azonban nő a tusfürdők piaca Magyarországon. Még mindig a női termékek jelentenek nagyobb szeletet, de növekedésben és innovációban a férfi tusfürdők kategóriája vezet. A tavalyi évben a verseny már-már árháborúba torkollott. 2011 várhatóan a konszolidáció éve lesz.

A férfi tusfürdők eladása emelkedik, de az átlagár csökken – a női termékeknél éppen fordítva

Tavaly a tusfürdőpiac értékben megközelítette a 14 milliárd forintot, amely minimálisan meghaladta a 2009-es eredményt. Volument tekintve azonban csekély elmaradást láthatunk az előző évhez képest – kezdi nyilatkozatát Vida Adrienn, az Unilever Junior Customer Marketing Managere. – A vállalat tavaly tovább erősítette gyártói piacvezető pozícióját a tusfürdők kategóriájában, amelyhez nagyban hozzájárult a Dove női innovációinak és a Dove Men+Care férfi termékkörének bevezetése is.

A Henkel szintén a férfi szegmensben vezette be Right Guard termékcsaládját, és a Nivea is ide koncentrált a Silver portfólióval a tavalyi évben.

– A férfi tusfürdők piacán érzékelhető még a 2in1 termékek markáns trendje; a férfiak az egyszerűség kedvéért szívesen választanak olyan terméket, amely egyszerre tusfürdő és sampon is, ez női termékek esetében egyáltalán nem jellemző – jegyzi meg Albert Szilvia, a Sarantis Hungary Kft. Junior Brand Managere.

– Elemzéseinkben is megmutatkozik, hogy a férfi testápolás szegmense nőtt, ugyanakkor árcsökkenés is tapasztalható, aminek hátterében az új belépők intenzív promóciós tevékenysége és a saját márka növekedése húzódik meg – mondja Etter Viktória, a Coty Hungary Kft. PR-koordinátora.

A női tusfürdők piacán épp ellentétesen alakul a helyzet, kismértékű (3 százalékos) árnövekedést regisztráltak, ugyanakkor az eladás darabban és értékben is enyhén csökkent. Mindez a válság hatásával magyarázható, ugyanúgy, mint a szappankategória erősödése a tusfürdők kárára.

Láthatatlan kategória

A Sarantis Hungary Kft. tapasztalata szerint a válság hatására a fogyasztók még inkább árérzékenyek lettek, keresik az akciós ajánlatokat, árpromóciókat, 1+1, 2+1 akciókat, és előszeretettel választanak nagyobb kiszereléseket (300 ml, 400 ml). A gyártók pedig nagyon agresszív árharcot diktálnak. A fogyasztókat ez az intenzív árharc „elkényeztette”, sokan akár nagyobb mennyiségben is bevásárolnak az akciós termékekből. Mikor a polci ár vis�szaáll a normál árra, nem vesznek, hanem kivárják a következő akciós periódust.

– A folyamat kapcsán megnőtt az egyes láncok akciós újságjainak fontossága, sokan ebből tájékozódnak és célzottan így vásárolnak, számos esetben a csatorna mellett is ez alapján teszik le a garast – magyarázza a jelenségek hátterét Albert Szilvia.

– A személyi higiénés cikkek az úgynevezett „láthatatlan” termékek közé tartoznak, ebben a kategóriában a fogyasztó könnyebben vált lefelé, és mond le az ápoló vagy egyéb extra hatásról, míg például parfüm esetében jobban ragaszkodik a megszokotthoz – teszi hozzá Etter Viktória.

A Coty nem kezeli külön a tusfürdő-kategóriát, hanem „higiénés családokban” gondolkodik, ahol a dezodorok, after shave-k, edt-k mellett a tusfürdők is szerves részei az adott márkának. Erre legjobb példa az Adidas kozmetikumok köre, amelyben jól elkülöníthetően két koncepció mentén sorakoznak a termékek. Az egyik termékkör az illat köré csoportosul, vagyis a számtalan színes variáns biztosítja, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő illatot. A másik pillér a hatékonyság. Itt az illat kevésbé lényeges, általában semleges, de a teljesítmény megfelel a legmagasabb fogyasztói elvárásoknak. A dezodorok 24 órás védelmet garantálnak, a tusfürdők pedig valamilyen különleges hatóanyagot tartalmaznak, például koffeint a narancsbőr ellen, élénkítő borsmentát, nyugtató gyömbért, radírgyöngyöcskéket. Összességében a Coty márkái a piac változásával megegyezően mozogtak, ahol a piac nőtt, ott növekedés, ahol csökkent, ott kismértékű csökkenés volt tapasztalható.

A Beiersdorf vizsgálatai alapján a forgalom közel fele továbbra is a hipermarket csatornában bonyolódik, ami nagyon kis mértékben, de visszaesést mutatott 2010-ben. A drogériákban a forgalom negyede zajlik, amely csatorna viszont erősíteni tudta piaci pozícióját. Kiszerelések szerint csoportosítva a vevők továbbra is a 250 ml-es tusfürdőket keresik leginkább, így ez a méret uralja a piacot, a nagyobb kiszerelések súlya kis mértékben tud növekedni. A felhasználókat tekintve a női szegmens az erősebb.

– Szezonalitás két periódusban tapasztalható; télen és nyáron ugrik meg a tusfürdők vásárlása. November–december a karácsonyi csoma- goknak köszönhetően, illetve július–augusztus a fokozott használat miatt, a meleg időjárásnak köszönhetően erős forgalmú – hangsúlyozza Jager Melinda, a Beiersdorf Trade Marketing Managere.

Az egyedi hatóanyag-ös�szetétellel és illatvariációkkal megjelenő Palmolive variánsai, az Aromatherapy és az ásványokkal készült Thermal Spa a legújabb igényekre adnak választ, jól kiegészítve a klasszikus Palmolive Naturals kínálatát.

A Fourth Kft. kizárólagos forgalmazásában kerül forgalomba a Denim, Vidal és a Tesori d’Oriente márka hazánkban. Szinte minden csatornában értékesítik a változatos szín- és formavilágú, számos illatvariánst felvonultató cikkeket. Tapasztalatuk szerint a drágább termékek forgalma visszaesett, a közepes és olcsó árfekvésű áruk forgalma viszont jelentősen nőtt. Promócióik közül a kuponos akciók, összecsomagolások és árakciók a legkedveltebbek. A karácsonyi szezonra időzített decemberi televíziós kampány beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat, így további televíziós, valamint nyomtatott és internetes sajtóban való megjelenést terveznek az idei évre is. 2011-ben a volumen megtartását tűzték ki célul.

Piac-helyreállítás újításokkal

Az elmúlt év sikereit az Unilever idén is szeretné megismételni. Ezért vezette be januárban a Dove Go Fresh Rebalance bőrtápláló és Dove Visible Care Toning krémtusfürdőt. Ezenfelül a tavaly bevezetett férfi vonal is újabb illattal bővült, januártól megtalálható a boltok polcain a Dove Men+Care Aqua Impact tusfürdő is.

2011-ben feladatuk még a családi pozicionálású Baba tusfürdő piacvezető pozíciójának megtartása mellett a fiúkat és fiatal férfiakat célzó Axe márka megerősítése. Ehhez 2 új illatot, az Axe Reload és az Axe Excite tusfürdőt vezették be év elején. Utóbbi két korábbi sikeres variáns, az Axe Africa és Axe Dark Temptation orientális-fás hagyományaira épít.

Az évet aktivitás szempontjából a már hagyományossá vált és a fogyasztók által ismert és kedvelt „Segíts okosan” programmal indították, melyben az Unilever 17 márkája vesz részt, így a tusfürdők is. A promóció célja a forgalom növelése mellett az Országos Mentőszolgálat támogatása. 2009 óta több mint 86 millió forintért 140 mentőautóba vásároltak defibrillátort. A 2011-es program célja, hogy az OMSZ minden mentőautójában legyen ilyen életmentő készülék.

A Coty márkáin folyamatos a megújulás, minden évben bővítik a portfóliót, amit médiamegjelenéssel is támogatnak. A tusfürdőket nem egyénileg, hanem az egyes termékcsaládok részeként reklámozzák. 2011-re azt várják, hogy a piacméret helyreáll, a konszolidáció időszaka következik be. Mindezek érdekében partnerspecifikus promóciókkal készülnek, amelyek részleteit a csatornákkal közösen kialakított célok alapján dolgozzák ki és valósítják meg a partnerekkel szoros együttműködésben.

2011-ben három új tusfürdővel jelentkezik a Nivea, és egy megújult termékkel is piacra lép. A bevezetések sorát a Nivea for Men frissítő tusfürdők kezdik, amelyek látványos, átlátszó csomagolásban jelennek meg. A Muscle Relax variáns egyszerre nyugtat és frissít, míg a Vitality Fresh revitalizáló hatású. Április–május során erőteljes marketingtámogatással érik el a fogyasztókat, amelyben ATL (tv, print, internet) és BTL (mintaszórás) is szerepet kap.

A Henkel is jelentkezik tusfürdőújdon-sággal idén. A legfrissebb megatrendhez igazodva a Fa márka tavasszal bevezeti különleges, új tisztálkodási termékportfólióját, a Fa NutriSkin termékcsaládot, amely tápláló ápolást nyújt. Hét különleges ös�szetevővel, krémes, lágy formulával óvja a bőr nedvességtartalmát, és erősíti védekezőképességét. Három frissítő illatvariációban lesz kapható, kielégítve így a legfontosabb fogyasztói igényeket. A tápláló Akai Bogyó, az intenzív ápolást biztosító Őszibarack és a vitalizáló Zöld tea tusfürdő-variánsokat intenzív kommunikációval mutatják be a fogyasztóknak.

A Colgate-Palmolive 7-féle tusfürdője különböző alkalmakhoz és hangulatokhoz illeszkedik trendi színeivel és hatóanyagaival. Jelenleg is futó tv-kampányukban a lila Absolute Relax változat látható, amely ylang-ylang esszenciaolajat és a bőr bársonyosságát biztosító íriszkivonatot tartalmaz. Tavasszal „Feledkezz bele a pillanatba” szlogennel nyereményjátékra hívják a Tesco-vásárlókat, amelyben a beküldő által összeállítható 1 millió forintos fődíj mellett 56 napi nyeremény is gazdára talál. A promóció népszerűsítését akciós újságban megjelenő imázsoldal, dekorált másodkihelyezés és hosztesztevékenység is biztosítja.

A Sarantis tovább erősíti a STR8 márkát, amelyben az új illat, a Freedom termékcsalád tusfürdővel is bővül. A STR8 Performance tusfürdői megújulnak, friss, fiatalos dizájnt kapnak, és markánsabban elkülönülnek majd a „hagyományos” tusfürdők a Hair&Body-megoldásoktól. Deep Wave néven új tusfürdő és zsíros hajra szolgáló 2in1 sampon bővíti a választékot.

Női vonalon idei újdonságuk, hogy a B.U. márka legkedveltebb illatai 250 ml-es tusfürdőkkel is megjelennek a hazai piacon. Ezt a portfólió-bővítést már kereskedelmi partnereik is javasolták.

A Sarantis tovább folytatja tavaly is sikeres 2+1 promócióit, csakúgy, mint a túltöltött tusfürdők értékesítését is a tavasz végi–nyár eleji szezonban. A vásárlók figyelmét eladáshelyi aktivitásokkal, másodlagos kihelyezésekkel, állványokkal, látványos polcvégekkel ragadják meg.

A Fourth Kft. által forgalmazott Vidal termékcsalád csomagolása idén megújul ,és új illatok is bevezetésre kerülnek. A vásárlás helyén erőteljes másodkihelyezések és attraktív polci megjelenés elérésére törekszenek. n

K. I.

Kapcsolódó cikkeink