Ellenőrzött minőség az SGS és a Corvinus Egyetem együttműködésében

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 08. 18:06

Nap mint nap egyre összetettebbé válnak azok a minőségi elvárások és követelmények, amelyeknek ügyfeleinknek meg kell felelniük. Ezen igények kielégítése érdekében az SGS Hungária Kft. fogyasztási cikkek üzletága szolgáltatások és vizsgálatok egész sorát kínálja a fogyasztási cikkek gyártóinak, importőröknek, exportőröknek, kereskedőknek.

Szolgáltatásaink között található termék- és címkeellenőrzés, ezekkel kapcsolatos jogszabályi szaktanácsadás, illetve analitikai, mikrobiológiai, érzékszervi vizsgálatok akkreditált laboratóriumainkban.

Egy közös projekt keretein belül, a Cora saját márkás termékfelügyelet kapcsán a vitaminkészítmények szerepéről és minőségéről kérdeztük együttműködő partnerünk, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi Kar Alkalmazott Kémia Tanszékének egyetemi adjunktusát, Dr. Abrankó László laboratóriumvezetőt:

„Az egészséges életmód komplex fogalom, amelynek elengedhetetlen feltétele egyebek mellett a változatos táplálkozás és a rendszeres mozgás is. A napjaink rohanó életmódjával gyakran összefüggésbe hozott, úgynevezett civilizációs betegségek kialakulásának hátterében a mozgáshiány mellett sokszor a helytelen táplálkozás áll. Sokan rossz szokásból vagy rossz anyagi körülményekből kifolyólag egyoldalúan táplálkoznak, és nem jutnak hozzá megfelelő mennyiségben azokhoz a létfontosságú anyagokhoz, amelyek a szervezet zavartalan működésének fenntartásához elengedhetetlenek. Jellemző módon azonban a rohanó életmódot folytató emberek esetében a helyes étrend összeállítása nem elsősorban anyagi kérdés. Sokkal inkább az időhiányra történő hivatkozás szolgál önigazolásként arra, hogy miért szentelnek kevesebb figyelmet önmaguk egészségére.

Az egysíkú, sokszor vitaminhiányos táplálkozás a jóléti társadalmakban persze csak szélsőséges esetekben eredményez kimondottan vitaminhiányhoz kapcsolható típusos betegségeket. Ugyanakkor már enyhébb vitaminhiány esetében is tipikus tünetekként jelenhet meg a gyengeség, kimerültség, fáradékonyság, rossz közérzet, álmatlanság vagy éppen emésztési panaszok. Ezek a tünetek pedig akár komolyabb, ha úgy tetszik, valódi betegségek előfutáraiként jelentkezhetnek. Ezt a folyamatot úgy is szokás értelmezni, hogy a helytelen, nem kiegyensúlyozott táplálkozás számos betegség kialakulásában kockázatnövelő tényezőként játszhat szerepet. A hőn áhított egészséges életmód kialakításában a rendszeres testmozgás és a változatos, egészséges táplálkozás semmivel sem pótolható. Ugyanakkor egyfajta kompromisszumos megoldásként a helytelen táplálkozásra visszavezethető tünetek mérsékelhetők például étrendkiegészítők fogyasztásával. A mai élelmiszeripar számos ilyen terméket kínál.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy e termékek beltartalmi értékei valóban megfelelnek-e a címkén feltüntetett adatoknak. Más szavakkal: a termék minősítési folyamatának egyik legfontosabb lépése a címkén feltüntetett összetevők ellenőrzése, vagyis hogy a gyártás során valóban a megfelelő mennyiség került-e a termékbe.

A Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi Kar Alkalmazott Kémia Tanszékén működő Analitikai Laboratóriumban egyebek mellett ilyen vizsgálatokkal is foglalkozunk. Jelenlegi tesztünk során a rábapatonai Tutti Kft. által gyártott Cora Harmony Multivitamin-család gyermekeknek és felnőtteknek szánt termékeit vizsgáltuk. Vizsgálataink az alábbi vízben oldódó vitaminokra terjedtek ki: B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B3-vitamin (niacin), B5-vitamin (pantoténsav), B6-vitamin (piridoxin) és B9-vitamin (folsav). Vizsgálataink eredményeképpen megállapítottuk, hogy ezen alkotók mindegyike legalább a címkén feltüntetett mennyiségben szerepelt az általunk vizsgált mintákban.

A mennyiségi kérdések mellett fontos az is, hogy az alapanyagként szolgáló vitaminkészítmények megfelelő, ellenőrzött forrásból származzanak. Ne feledjük: a minőség szempontjából nem elegendő az, hogy a címkén feltüntetett vitaminmennyiségeket az adott termék valóban tartalmazza, fontos az is, hogy ne tartalmazza a javasolt mennyiségek sokszorosát, illetve, hogy a feltüntetett alkotókon kívül ne tartalmazzanak egyéb nem kívánatos alkotókat, például szennyezőket, kétes hatású szereket” – fejezte be tájékoztatását a szakember. (X)

„Az idei évben továbbra is a megszokott magas színvonalon igyekszünk eleget tenni partnereink kéréseinek, hogy javíthassák hatékonyságukat és szavatolhassák a szerződéses, illetve szabályozói követelményeknek való megfelelést – az élelmiszer-feldolgozási és -forgalmazási hálózatokon keresztül a végső fogyasztókig” – mondja B. Kiss Ágota üzletágvezető. n

B. Kiss Ágota

üzletágvezető

SGS Hungária

Kapcsolódó cikkeink