Ellátási lánc: kevésbé hatékony az AI a frontvonalban
A Gartner friss adatai szerint a generatív mesterséges intelligencia (AI) növeli az ellátási lánc irodai dolgozóinak termelékenységét, de kevésbé hatékony csapatszinten és a frontvonalban. A felmérésben megkérdezett globális ellátásilánc-vezetők 72%-a jelezte, hogy szervezetük már alkalmazza a technológiát, ám a megtérülés és a hatékonyság vegyes eredményeket mutat.
A cikk a Trade magazin 2025/4. lapszámában olvasható.
Az egyik legfontosabb megállapítása a vizsgálatnak, hogy a generatív AI sokkal jobb eredményeket hoz az irodai dolgozók körében egyéni, mint csapatszinten. Míg a dolgozók átlagosan 4,1 órát takarítanak meg hetente az AI használatával, csapatszinten ez csupán 1,5 óra. Az egyéni produktivitás növekedését 71%, a munkaminőség javulását 63% tapasztalta, míg csapatszinten ezek az arányok 54% és 44%.
Emellett a frontvonalban dolgozók köré-ben – bár az időmegtakarítás hasonlóan alakult – a termelékenység nem javult ugyanakkora mértékben.
Egy átlagos ellátásilánc-alkalmazott jellemzően 3,6 generatív AI-eszközt használt, és ezen eszközök széles körű alkalmazása szorongást vált ki az alkalmazottak körében, ami rontja az összteljesítményt – állítja a Gartner.
A Gartner szerint az ellátási lánc vezetőinek új stratégiákra van szükségük, amelyek nemcsak az egyéni termelékenységet, hanem az egész szervezet működését optimalizálják. //
Kapcsolódó cikkeink
Egyre több vásárló nézi meg tüzetesen az élelmiszercímkéket
Egy friss amerikai felmérés szerint a vásárlók nagy része a…
Tovább olvasom >Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot…
Tovább olvasom >A görög szupermarketekben a legolcsóbb az élelmiszer Európában
A görög IELKA kutatóintézet friss jelentése alapján nyolc európai ország…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >