Elkezdődött a Nagy Magyar Turizmus Nap Bécsben

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 02. 10:30

Elkezdődött Nagy Magyar Turizmus Nap, az osztrák és magyar turisztikai szakemberek éves találkozója csütörtökön Bécsben; az idén a nyugati- és dél-dunántúli régió, kiemelve Győr és Pécs városa mutatkozik be az osztrák turisztikai piac képviselői számára.

bukfurdoKovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviseletének vezetője a megnyitón kiemelte: az esemény már hagyomány, hiszen immár negyedik alkalommal találkoznak az osztrák és magyar turisztikai partnerek egymással.

Hajas Gábor követ hangsúlyozta: a magyar nagykövetség épületében megrendezett eseményen Magyarország meg tudja mutatni, hogy kulturális, tudományos és turisztikai szempontból is aktív és megbízható partnere az osztrák piacnak. A Nagy Magyar Turizmus Napra húsz kiállító érkezik Magyarországról. Az idei rendezvény Bükre, Sárvárra és Harkányra, valamint Győrre és Pécsre koncentrál, de bemutatkozik Kaposvár, a villányi és szekszárdi borút is.

Az MTI kérdésére Kovács Balázs elmondta: Ausztria az egyik legmegbízhatóbb piaca Magyarországnak, hiszen az osztrák turisták folyamatosan és egyre nagyobb számban érkeztek hazánkba az elmúlt években. Kiemelte: jellemzően a kulturális látnivalókat és a fürdőket részesítik előnyben, az idelátogatók harmada a nagy termálfürdőket keresi fel. A szakember a magyarországi turisztikai ajánlatok megismertetése mellett a rendezvény fő feladatának a fiatal utazók megszólítását nevezte. Mint mondta, generációváltás zajlott le az osztrák turisták között, újabban a fesztiválturizmus vonz sok látogatót. A célok között említette azt is, hogy az osztrák turisták ne csak hosszú hétvégékre, hanem hosszabb időre érkezzenek Magyarországra.

A korábbi évek tapasztalatait összegezve elmondta: az osztrák turisztikai piacra megéri befektetni, mert viszonylag gyorsan, pár éven belül megtérül a ráfordított idő és energia. Ehhez nyújt segítséget a Nagy Magyar Turizmus Nap is.

A rendezvény hatékonyságát az is mutatja, hogy az előző évi rendezvényen a megkérdezett kiállítók 70 százalékának rövidtávon, már pár héten belül konkrét üzleti haszna származott a részvételből – tette hozzá Kovács Balázs.

Az osztrák turisták évente 800 ezer vendégéjszakát töltenek Magyarországon, vagyis Ausztria a nyolcmilliós lakosságszámra vetítve a legdinamikusabb turisztikai piaca hazánknak. Az osztrákok évente 120 milliárd forintot költenek el Magyarországon, ebből 90 milliárd forint a turisztikai célú költés, amelynek az áfatartalma nagyjából 20 milliárd forintot tesz ki.

Ausztriában az osztrák statisztikai hivatal friss felmérése alapján az idén május és augusztus között 0,8 százalékkal 50 millióra nőtt a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest. Ez az eredmény 1995 óta a legmagasabb. A friss adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest 10,8 százalékkal több amerikai, 8,7 százalékkal több lengyel és 7 százalékkal több magyar turistát fogadtak. Az orosz vendégéjszakák száma viszont 8,2 százalékkal csökkent. A legtöbb turista, 18,3 millió Németországból érkezik az alpesi országba. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink