Elkezdődhetnek a tárgyalások az EU-ban a GMO-mentességről

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 14. 11:18

Elkezdődnek a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes élelmiszerekről és takarmányokról szóló európai uniós tárgyalások – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.

kukorica

A szakértői tárgyalások megkezdéséről az uniós agrárminiszterek Tanácsának július 13-i vitájának megállapításait összegezve nyilatkozott az EU-elnökséget ellátó Luxemburg minisztere, Fernand Etgen.

A közleményben a szaktárca rámutat: a génmódosított élelmiszerek és takarmányok nemzeti szintű korlátozásáról és tiltásáról a részletes tárgyalások Magyarország elkötelezett fellépésének eredményeként indulhatnak meg.

Az irányadó vita előtt ugyanis kérdéses volt, hogy megkezdődhet-e a tervezet tárgyalása, mivel a javaslat gyakorlati végrehajthatóságával, kereskedelempolitikai összefüggéseivel kapcsolatban aggályaikat jelezték a tagállamok.

A 2015 második félévében EU-elnökségi feladatokat ellátó Luxemburg agrárminisztere a hétfői tanácsi vita alapján megerősítette, hogy a felmerülő kérdések tisztázása érdekében, az előterjesztő Európai Bizottsággal együttműködve hamarosan megkezdik a szakértői szintű tárgyalást.

A közlemény szerint Nagy István, az FM parlamenti államtitkára a tanácskozáson felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország számára alkotmányos kötelezettség a génmódosított élelmiszerek és takarmányok piacra jutásának megakadályozása, a köztermesztés már hatályos tiltási lehetőségének biztosítása mellett.

A tagállamok mindegyike elismerte, hogy a bizottsági tervezetben vannak javításra szoruló elemek, ám Magyarország konstruktív hozzáállást tanúsít az ügyben, és elkötelezett a tárgyalások folytatása mellett – szögezte le közleményében a Földművelésügyi Minisztérium. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink