Elkészült a Tesco országos szaloncukortérképe

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 12. 18. 11:33

A csokoládés-trüffeles vagy a zselés szaloncukrot szeretik a magyar vásárlók? Az édes vagy a száraz pezsgő országa vagyunk? A legtöbb háztartásban mákos, netán diós bejgli kerül karácsonykor az asztalra? Célegyenesébe kanyarodik a karácsonyi készülődés, ebből az alkalomból megnéztük, tavaly hogyan alakultak az eladások a Tescónál a legkeresettebb ünnepi termékekből.

A Tesco áruházai országszerte csaknem 3 millió vásárlót szolgálnak ki hetente, és ez a szám a karácsonyi időszakban akár 30 százalékkal is nőhet. Ennek köszönhetően az áruházlánc sok érdekességet tud arról, hogy milyen a legnépszerűbb szezonális termékek iránti érdeklődés.

Ezekből az adatokból a Tesco idén először elkészítette az országos szaloncukortérképét, amelyen jól látszik, hogy az országos átlaghoz képest egyes megyékben melyik volt a legkedveltebb íz, de a vásárlási adatokban találtunk még további érdekességeket a karácsonyfákkal, illetve pezsgő- és bejglifogyasztási szokásokkal kapcsolatban is.

Szaloncukor

A Tesco a tavalyi időszakban több mint 1,3 millió csomag szaloncukrot értékesített Magyarországon. Az áruházlánc adatai szerint mind megyei, mind regionális bontásban a csokoládés-trüffelesből értékesítik a legtöbbet. A dobogó második helyén a szezonálisan változó, különlegesebb ízű szaloncukrok szerepelnek (pl. narancsos-csokis, robbanócukorkás-málnás). Harmadik helyen pedig az örök klasszikus íz, a zselés áll. Az adatok szerint a magyar vásárlók még mindig nem tudták nagyon megkedvelni a kókuszos szaloncukrot: az eladások alapján egyértelműen ez az íz van a sor végén.

Pezsgő

A Tesco tavalyi értékesítési adatai szerint az átlagos magyar fogyasztó vásárlásonként rögtön 2 üveg pezsgőt vesz. Egyértelműen az édes pezsgő országa vagyunk, ugyanis a vásárlók több mint kétharmada édes pezsgő fogyaszt és csak az egyharmaduk szárazat. Budapesten ez a különbség kisebb (57,5% – 42,5%). A legédesebb megyénk Szabolcs-Szatmár-Bereg (12%-kal több édes pezsgő fogy itt, mint az országos átlag), a legszárazabb pedig Pest.

Bejgli

Ha bejgli, akkor mákos és diós is kerül az asztalra. A Tesco adatai szerint országos szinten a mákos vezet (54,5%) a diós előtt (45,5%). A legjobban Tolna megyében szerették a mákos bejglit (58,2%), a legkevésbé pedig Győr-Moson-Sopron megyében (51%).

Karácsonyfa-díszek és fények

A Tesco a tavalyi időszakban csaknem 1,34 millió karácsonyfa-díszt értékesített országos szinten. Magyarország karácsonyfáinak legnagyobb része arany (24%) vagy ezüst díszekben pompázott (21%), míg a rózsaszín karácsonyfa-díszek voltak a legkevésbé népszerűek (1%).

Minden második Tescóban vásárló vegyes színű fényeket választ. Az országos átlaghoz képest Észak- (12%) és Közép-Magyarországon (11%) kedvelték legjobban a piros karácsonyi fényeket, vagyis errefelé lehetett a legnagyobb esélye annak, hogy pirosban úszó karácsonyfákat lássunk.