Elkészült a COP 27 „Food4Climate” pavilonjának programja

Szerző: Szöllősi Réka Dátum: 2022. 10. 12. 17:44

Bemutatták az idei COP 27 csúcstalálkozón debütáló, Food4Climate pavilon programját.

A pavilon létrehozását számos szervezet támogatta, köztük három neves, a táplálkozás és a klímaválság kapcsolatát működésének középpontjába állító szervezet, a ProVeg International, a Compassion in World Farming és a Food Tank. A pavilon programjának középpontjában annak bemutatása lesz, hogy miért elengedhetetlenül szükséges a klímacélok eléréséhez az élelmiszer-rendszerek megváltoztatása.

A helyszínen minden nap élő beszélgetéseket tartanak majd, és találkozni lehet majd az ENSZ, az NGO-k és a tudományos intézmények képviselőivel, a versenyszféra szereplőivel és kutatókkal is. A következő témák kerülnek majd terítékre:

· a tudomány és a politika-alkotás kölcsönhatása a az élelmiszer-rendszerek átalakításának irányításában

· a fiatalok véleménye a klímaváltozással és az élelmiszer-rendszerekkel kapcsolatban

· igazságos átállási körülmények teremtése a mezőgazdasági termelők és termelői közösségek számára

· élelmiszer-innováció és a fehérjeforrások diverzifikációja

· A „Mezőgazdaság és Adaptáció” napja: a rendezvény egyiptomi elnöksége által szervezett hivatalos program

· Az állattenyésztési ágazat földhasználata és kibocsátásai

· A nemek közti egyenlőség és a nők szerepének erősítése az élelmiszer-rednszerekben

· Erdők, őslakosok és helyi közösségek

· Élelmiszerpazarlás és veszteségek az élelmiszer-rendszerekben

· Egészséges élelmiszer az egészséges jövőért: a tányér és a bolygó

· Élelmezésbiztonság és az élelmiszer-rendszerek lehetőségei az ellátás javítására. A pavilon teljes programja megtekinthető itt.

Ez lesz tehát az első év, amikor a COP 27 csúcstalálkozón lesznek dedikáltan az élelmiszer-rendszerek megváltoztatásával foglalkozó helyszínek. A Food4Climate pavilont létrehozó szervezetek csatlakoztak ahhoz a 160 szervezet által jegyzett koalícióhoz is, amelyek nyilvánosan arra kérték a csúcstalálkozó rendezőit, hogy az eseményen nagyrészt növényi alapanyagokban gazdag fogásokat szolgáljanak fel.

Juliette Tronchon, a pavilon szóvivője úgy fogalmazott, hogy „az általunk szervezett események programjával a Food4Climate pavilon jelentősen növelni szeretné az ENSZ tagállamok tudatosságát arra vonatkozóan, hogy a klímaválság miatt fellépő vészhelyzeteket nem leszünk képesek kezelni az élelmiszer-rendszerek átalakítása nélkül”.

Forrás: vegconomist.com

Kapcsolódó cikkeink