Elkészült a COP 27 „Food4Climate” pavilonjának programja
Bemutatták az idei COP 27 csúcstalálkozón debütáló, Food4Climate pavilon programját.
A pavilon létrehozását számos szervezet támogatta, köztük három neves, a táplálkozás és a klímaválság kapcsolatát működésének középpontjába állító szervezet, a ProVeg International, a Compassion in World Farming és a Food Tank. A pavilon programjának középpontjában annak bemutatása lesz, hogy miért elengedhetetlenül szükséges a klímacélok eléréséhez az élelmiszer-rendszerek megváltoztatása.
A helyszínen minden nap élő beszélgetéseket tartanak majd, és találkozni lehet majd az ENSZ, az NGO-k és a tudományos intézmények képviselőivel, a versenyszféra szereplőivel és kutatókkal is. A következő témák kerülnek majd terítékre:
· a tudomány és a politika-alkotás kölcsönhatása a az élelmiszer-rendszerek átalakításának irányításában
· a fiatalok véleménye a klímaváltozással és az élelmiszer-rendszerekkel kapcsolatban
· igazságos átállási körülmények teremtése a mezőgazdasági termelők és termelői közösségek számára
· élelmiszer-innováció és a fehérjeforrások diverzifikációja
· A „Mezőgazdaság és Adaptáció” napja: a rendezvény egyiptomi elnöksége által szervezett hivatalos program
· Az állattenyésztési ágazat földhasználata és kibocsátásai
· A nemek közti egyenlőség és a nők szerepének erősítése az élelmiszer-rednszerekben
· Erdők, őslakosok és helyi közösségek
· Élelmiszerpazarlás és veszteségek az élelmiszer-rendszerekben
· Egészséges élelmiszer az egészséges jövőért: a tányér és a bolygó
· Élelmezésbiztonság és az élelmiszer-rendszerek lehetőségei az ellátás javítására. A pavilon teljes programja megtekinthető itt.
Ez lesz tehát az első év, amikor a COP 27 csúcstalálkozón lesznek dedikáltan az élelmiszer-rendszerek megváltoztatásával foglalkozó helyszínek. A Food4Climate pavilont létrehozó szervezetek csatlakoztak ahhoz a 160 szervezet által jegyzett koalícióhoz is, amelyek nyilvánosan arra kérték a csúcstalálkozó rendezőit, hogy az eseményen nagyrészt növényi alapanyagokban gazdag fogásokat szolgáljanak fel.
Juliette Tronchon, a pavilon szóvivője úgy fogalmazott, hogy „az általunk szervezett események programjával a Food4Climate pavilon jelentősen növelni szeretné az ENSZ tagállamok tudatosságát arra vonatkozóan, hogy a klímaválság miatt fellépő vészhelyzeteket nem leszünk képesek kezelni az élelmiszer-rendszerek átalakítása nélkül”.
Forrás: vegconomist.com
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Történelmi utazás a magyar bor nyomában – Egerben folytatódik a Rubicon és az MKIK előadássorozata
Május 15-én Egerben folytatódik a Rubicon Intézet és a Magyar…
Tovább olvasom >Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >Május 13-án startol a 44. Országos Borverseny – Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett nyitják meg a rangos eseményt
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2025. május 13-án rendezi meg…
Tovább olvasom >