Elkészült a 2019-2020-es Közétkeztetési szakácsverseny (KÖSZ) versenykiírása
A Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Közétkeztetési Szakácsversenyt (KÖSZ) hirdet a közétkeztetésben dolgozóknak.
A verseny témája: Nyári ételek a hagyomány, és a megújulás jegyében
Feladat:
Tradicionális hazai nyári ízeket képviselő, a közétkeztetésben is elkészíthető, felnőtteknek szánt, komplettált 3 fogásos ebéd megtervezése és tálalása a modern gasztronómia jegyében. Nettó nyersanyagköltség 550 Ft/ adag.
Célok:
- az évszakhoz köthető hagyományok, szokások, ismerős és hagyományos ízek megőrzése mellett, az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása,
- az étkezési kultúra fejlesztése, az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése,
- hazai friss alapanyagok felhasználásának népszerűsítése,
- a versenyre nevezők szakmai továbbképzése és fejlesztése,
- a közétkeztetésben dolgozók csapatmunkájának fejlesztése,
- a közétkeztetés népszerűsítése,
- a közétkeztetés minőségének javítása, fejlesztése,
- kipróbált receptek és technológiák közzététele,
- iránymutatás a közétkeztetés fejlődéséhez.
A versenyző csapatról:
A versenyben 3 + 1 fős csapatok nevezését várjuk, akik közül, legalább 1 fő 35 év alatti.
A csapat összetétele:
Csapat tagok | Elfogadott képesítés – gyakorlat | Megjegyzés |
1 fő irányító | élelmezésvezető, vagy
vendéglátó-ipari üzletvezető, vagy középfokú vendéglátó-ipari szakképesítés, vagy 5 éves közétkeztetés irányítói gyakorlat |
kötelező |
1 fő szakács | szakács, vagy
középfokú vendéglátó-ipari szakképesítés vagy 5 éves közétkeztetési főző gyakorlat |
kötelező |
1 fő segítő | képesítési kötöttség nincs | kötelező |
1 fő tartalékos | szakács, vagy
középfokú vendéglátó-ipari szakképesítés vagy 5 éves közétkeztetési főző gyakorlat, vagy élelmezésvezető, vagy vendéglátó-ipari üzletvezető.
|
nem kötelező |
Az elődöntőben és döntőben az ételkészítést a szakács és segítője végzi, abban az irányító tevékenyen nem vesz részt. Ennek megszegése pontlevonással, vagy versenyből kizárással jár.
Étkeztető cégenként, konyhánként több csapat is nevezhet – 3 fogásos felnőtt étkezőknek szánt menüjükkel, mely:
- előétel vagy leves (hideg vagy meleg),
- főétel,
- desszert fogásokból áll.
Alkalmilag, a versenyre szerveződött csapatok is nevezhetnek. Esetükben be kell adni egy olyan közétkeztető főzőkonyha támogatását, amelynek NÉBIH minősítése legalább 80 %-os.
Alapanyagok
Kötelező elem:
a friss alapanyagokból készült lecsó (zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom)
Kötelező alapanyagok:
hazai nyári, friss idényzöldség, idénygyümölcs –legalább kettő
méz.
Tiltott alapanyagok:
- édesítőszer, hozzáadott édesítőszert tartalmazó összetett alapanyag,
- ízfokozó, hozzáadott ízfokozót tartalmazó összetett alapanyag,
- élelmiszer színezék, hozzáadott élelmiszer színezéket tartalmazó összetett alapanyag
Nevezés:
A versenyre jelentkezni a mellékelt és kitöltött nevezési lap NÉBIH-hez, elektronikus úton megküldésével lehet: eki-rendezveny@nebih.gov.hu
A nevezési lap letölthető a szervezők KÖZSZÖV, MNGSZ és NÉBIH honlapjáról, de kérésre a szervezők is megküldik.
Nevezési határidő: 2019. Május 23.
A nevezés ingyenes, de támogató közétkeztető főzőkonyhához kötött.
A nevező csapatok a receptjeik felett önmaguk rendelkeznek. A nevezés megküldésével egyidejűleg hozzájárulnak ahhoz, hogy a versenyszervezők az ételek leírását és fotóját, a versenyzők ismertetését, a verseny döntőjét követően térítés mentesen terjesszék, vagy közzétegyék.
Számos értékes díj, különdíj kerül kiadásra a régiós döntőkben is, és az országos döntőben is, melyeket a szervezők és támogatók adnak ki.
A régiós döntőben régiós győzteseket hirdetünk, az országos döntőben többek között az első, második, harmadik helyezett csapat mellett megnevezzük a legjobb előételt, a legjobb főételt és a legjobb desszertet.
További részletek a rendező szervezeteknél érhetők el.
Mottóink:
Ez az a verseny, amelynek csak nyertesei vannak!
Az út a cél!
A közétkeztetésen is lehet minőség!
A verseny fővédnökei:
Dr. Nagy István agrárminiszter
Dr. Tuzson Bence a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára
Dr. Oravecz Márton a NÉBIH elnöke
A verseny szakmai védnökei:
Hamvas Zoltán a Magyar Bocue ’d Or Akadémia elnöke
Zoltai Anna az Élelmiszer Higiénikusok Társasága alelnöke
A verseny szakmai támogatói :
Élelmiszer Higiénikusok Társasága (ÉHT)
Magyar Bocuse d’Or Akadémia,
Pannon Gasztronómiai Akadémia
Magyar Vendéglátók Ipartestülete, (MVI)
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)
Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, (ÉLOSZ)
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, (MDOSZ)
Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ)
A verseny média támogatója:
Trade magazin
Vendéglátás magazin
A versennyel kapcsolatos kérdésekkel kereshetők a szervezők:
Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Szövetsége nevében:
Zoltai Anna ( tel: 30-499-18-05, e-mail: zoltai.anna@zolann.hu)
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nevében:
Némedi József (tel: 30-459-65-70, e-mail: nemedijozsef66@gmail.com )
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >