Elismerés a SPAR-nak a Magyar Innovációs Alapítványtól

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 17. 12:38

A XIX. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága elismerésben részesítette a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft-t, az “Áruházi élelmiszerhulladékok energetikai hasznosítása” című jelentős innovációért.

A környezetterhelés csökkentése érdekében a vállalat célkitűzései között szerepel hatékony megoldások bevezetése a hulladékkezelés területén is. Ennek egyik sikeres kezdő projektje volt 2010-ben az élelmiszer hulladékok biogáz üzemben történő hasznosítása, melyet az élelmiszer-kereskedelmi láncok között elsőként alkalmazott. Ezt a jövőbe mutató innovációt ismerte most el a bírálóbizottság.

A SPAR Csoport közel 400 üzletet, két logisztikai központot és egy Húsüzemet működtet. Ezekben az egységekben éves szinten 1900 tonna biológiailag lebomló hulladék képződik, melyből az újonnan bevezetett biogáz koncepció eredményeként környezetbarát ún. “zöld energiát” állítanak elő, valamint csökken a környezetbe kijutó káros anyagok mennyisége is.


A külső szakértők bevonásával készített tanulmányok és kísérletek igazolták, hogy a négy kategóriába sorolt élelmiszer hulladékok – tejtermékek, húskészítmények, zsírfogók iszapja, zöld hulladékok – megfelelő előkezelést követően alkalmasak biogáz üzemben történő hasznosításra, illetve energiatermelésre. A biogáz üzem reaktoraiban lejátszódó bomlási folyamatok (fermentáció) eredményeként keletkező biogázt tisztítják, majd gázmotorokban égetik el. A gázmotorok generátorokhoz kapcsoltan elektromos energiát termelnek, amit az elektromos hálózatba táplálnak vissza. A folyamat hűtéséből származó meleg vizet is hasznosítják – részben a technológia fenntartására, részben pedig az üzemhez kapcsolódó irodaépület és szociális helyiségek fűtésére, és meleg víz előállításra.

A fermentálás után visszamaradt masszát bio-trágyaként a környező szántóföldek tápanyag utánpótlására fordítják. A biogáz termelés zárt rendszerben, levegőtől elzárt (anaerob) körülmények között zajlik, így a bomlás során keletkező gázok nem terhelik a környezetet.

Kapcsolódó cikkeink