Elismerés a Costes étteremnek

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 22. 00:03

A budapesti Costes étterem nyerte el a dinningguide.hu gasztroportál díját, mellyel a tavalyi évben a legjobbnak tartott magyar éttermet jutalmazták.

Az egyik tulajdonos, a szigetes Gerendai Károly szerint az alig másfél éves történetükben azt díjazhatta a zsűri, hogy semmiben nem kötnek kompromisszumot: ennek, többek között a francia piacokról beszerzett alapanyagoknak ára van, azért maradhatnak talpon, mert számítottak a veszteséges üzemelésre.
A gasztronómiában jegyzett egyik legrangosabb magyar elismerést "üzletemberekből, diplomatákból és közéleti személyiségekből álló, ínyenc vendégkört reprezentáló 36 fős zsűri ítéli meg Magyarország legjobb éttermének" – áll a közleményben. 2005-ben a Fausto’s, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte el a címet, 2007-ben ismét a Fausto’s-t érte a megtisztelő elismerés, a 2008-as Év Étterme pedig a Bock Bisztró lett.
Gerendai Károly reméli, hogy a díj segíti őket, a gasztronómiában ugyanis szerinte a reklámnak nincs értelme: a vendégek egymásra, illetve a szakmai elismerésekre hallgatnak, ezek alapján választanak.
A Costesben a főételek ára az étterem honlapján található étlap szerint 5000 forintnál kezdődik. És ezért, mint azt Gerendai is hangsúlyozta, nem óriási adagokat kap a vendég. Ehelyett az alapanyagokra, a technológiára, a kinézetre helyezik a hangsúlyt. Ennek viszont ára van, a párizsi csúcséttermeket is ellátó Rungis piacról szerzik be az alapanyagok többségét. Ahhoz, hogy nyereségesen működjenek, Gerendai szerint 90 százalékos kihasználtság kellene, de ma erősen hullámzik a forgalmuk, átlagosan 40-50 százalék körüli értékről beszélhetünk – írja az Index.

Kapcsolódó cikkeink