Elindult az „Élelmiszer-takarékos rendezvény” program
A rendezvénycatering a vendéglátás szektor sajátos szegmense, ahol a vendég általában nem maga választ a cateringajánlatok közül, hanem a megrendelő cég vagy szervezet felel az eseményszervezésért. Ez a rendhagyó helyzet a rendezvényeken sokszor egyfajta „virtuális igények okozta túlkínálat” paradox helyzetét eredményezi, ami gyakran élelmiszer-pazarláshoz is vezet.

Cseh Balázs
elnök
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület koordinálásával létrejött „Élelmiszer Érték – Fórum az élelmiszer-pazarlás és -veszteségek csökkentéséért” projekt keretei között útmutató készült a rendezvény-vendéglátás területén előforduló élelmiszer-pazarlás csökkentésének támogatására. A Fórum az ügy érdekében érdemben tenni képes és szándékozó szervezetek képviselőinek konzultatív szervezete, célja, hogy a rendezvénycatering-szervezés során a szervezés és megvalósítás egyes fázisaiban praktikus tanácsokat, javaslatokat adjon, amelyek alkalmazásával mérsékelhető az élelmiszer-feleslegek és -veszteségek aránya.
Az útmutatót alkalmazó események „Élelmiszer-takarékos rendezvény” logót használhatnak – hívja fel a figyelmet Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. – A környezettudatosság ma divatos hívószó, az élelmiszerek világában talán még hangsúlyozottabban, a projekthez csatlakozók tehát profitálhatnak a logó megjelentetéséből. A programhoz való csatlakozást igyekszünk megkönnyíteni a jelentkezőnknek: sok javaslatunk csak opcionális. Amit kérünk, az az eredmények mérése, hogy pozitív statisztikák segítségével tudjuk bemutatni az élelmiszer-takarékosság eredményeit.
Az útmutató, amely tartalmazza logót és az ezt használni kívánó rendezvények szervezőit érintő részeket is, elérhető a www.azelelmiszerertek.hu oldalon.
Az Élelmiszer Érték Fórum megalkotóinak reményei szerint olyan új „piaci normarendszert” sikerült létrehozniuk, amelyet Magyarországon és más országokban is minél szélesebb körben fognak majd alkalmazni. //
Kapcsolódó cikkeink
Fenntartható fagylaltot dob piacra az Auchan Portugáliában
Az Auchan Portugália a helyi O Gelado márkával együttműködve az élelmiszer-pazarlásra megoldást…
Tovább olvasom >12 358 rászoruló lakhat jól a Tesco és vásárlói által két nap alatt gyűjtött élelmiszerekből
A tavalyi mennyiséghez képest 100 tonnával több adomány érkezett a…
Tovább olvasom >290 millió forint a hétvégi adománygyűjtésen
244 tonna élelmiszeradományt adtak össze a vásárlók pénteken és szombaton…
Tovább olvasom >További cikkeink
A balatonfüredi Bagaméri Dörgicsei Mandulása lett az Év Fagylaltja 2025-ben
A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében idén is folytatódott az Év…
Tovább olvasom >Megenni 120 000 dollárt – A nap videója
Egy performansz, amely során David Datuna művész elfogyaszt egy banánt,…
Tovább olvasom >13 az 1-ben – A nap képe
Legalábbis ezt az érzetet kelti ez a többfunkciós grillsütő: grillezőt,…
Tovább olvasom >