Elindult a budapesti üvegfutár

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 19. 00:05

Eddig 222 étterem csatlakozott az ÖKO-Pannon kezdeményezésére elindított fővárosi üvegfutár programhoz, melynek célja, hogy a vendéglőkben keletkező üveghulladék a lehető legnagyobb arányban kerüljön újrahasznosításra.

Az étteremtulajdonosok többsége örömmel élt az új lehetőséggel, a szállítást végző Raiker Kft. az elmúlt fél évben 90 tonna üveghulladékot gyűjtött be partnereitől. Az ingyenes szolgáltatás egyre népszerűbb Budapesten – derül ki az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és a Raiker Kft. közös sajtóközleményéből.
Rosszul állunk az üveghulladék szelektív gyűjtésében, legalábbis ami az Európai Unió elvárásait illeti. Míg az üveghulladék hasznosítási aránya 2008-ban átlagosan 64 százalék volt a közösségben, addig itthon tavaly az üvegcsomagolásnak csupán 28 százaléka került szelektív gyűjtőkbe.
Hogy felmérjék a kezdeményezés sikerét, a program gazdái kérdőívet juttattak el az üvegfutár rendszerébe kapcsolt vendéglátó egységekhez. Tízből kilenc válaszadó úgy nyilatkozott, hogy szimpatikusnak és hasznosnak találják a kezdeményezést; szerintük az üvegfutár kényelmes megoldás, mely megkönnyíti munkájukat. 10 százalékuk hasznosnak és követendőnek tartja a programot, de a helyhiány miatt kissé körülményes számukra az üveggyűjtés.
Az üvegfutár szolgáltatása ingyenes, és a Raiker nem is szándékozik fizetőssé tenni. Ugyanakkor a program sikerét jól jelzi, hogy a válaszadók 40 százaléka egyéb ellenszolgáltatás fejében akár fizetni is hajlandó lenne érte, majdnem háromnegyedük pedig étlapon, papíralátéten vagy ajtón elhelyezett logóval is szívesen demonstrálná, hogy tagja a hálózatnak. Budapesten az elmúlt fél évben összesen 90 tonna üveghulladék került vissza a körforgásba az üvegfutár jóvoltából, és a vendéglátósok szerint lenne igény az italos kartondobozok és PET palackok hasonló módon szervezett szelektív gyűjtésére is – írja a Privatbankar.hu.
Kapcsolódó cikkeink