Nincs akadálya, hogy Brüsszel elfogadja az új magyar vidékfejlesztési programot

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 08. 03. 11:47

Elhárultak az utolsó akadályok is a 2014-2020 közötti új magyar vidékfejlesztési program (VP) brüsszeli elfogadása elől – állítja a Miniszterelnökség. Az összesen 1300 milliárdos VP első pályázati felhívásai ősszel jelenhetnek meg.

buza2

Nincs akadálya a vidékfejlesztési program uniós jóváhagyásának, ugyanis minden eddig felmerült szakmai és technikai kérdést sikerült tisztáznia Brüsszellel a kormánynak – írja a Napi Gazdaság. Így az utolsó akadályok is elhárultak a 2014 és 2020 közötti támogatási időszakot meghatározó vidékfejlesztési program európai uniós elfogadása elől. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint már folyik a pályázatok előkészítése, és az első felhívások ősszel jelenhetnek meg.

A vidékfejlesztési program megvalósítására 2020-ig mintegy 1300 milliárd forint áll rendelkezésre. A legfontosabb fejlesztési célkitűzések között szerepel: a vidéki munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése a mezőgazdaságban. Főként olyan munkaigényes ágazatokban kívánják ezt megvalósítani, mint az állattenyésztés, valamint a zöldség- és a gyümölcstermesztés, a kertészet, továbbá az élelmiszer-feldolgozás.

Emellett a tervezet a kis- és közepes – főként a családi – gazdaságok támogatását helyezi előtérbe. Ezek a vállalkozások ugyanis jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkeznek, és a legtöbb embert foglalkoztatják. A program haszonélvezői a birtokpolitikai határ alatti méretű gazdaságok lesznek, a támogatások mintegy 80 százaléka érkezik hozzájuk. A teljes keret mintegy 40 százalékát fordítja a kormány munkahelyteremtő beruházásokra. (agrarszektor.hu, MTI)

Kapcsolódó cikkeink