Elfagyott a korai kajszi jó része, mégsem lesz drága a gyümölcs

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 14. 13:19

Az előzetes felmérések szerint a mínusz húsz hidegek elfagyasztották a legkorábbi kajszi és meggyfajták virágrügyeinek jó részét. Ha az európai gyümölcsösök többsége megússza súlyosabb károk nélkül az idei telet, akkor nem várható, hogy a Magyarországon jelentősen drágulna a nyári gyümölcs, merthogy az import pótolja a hazai kiesést. Szabó József a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) csonthéjas termékbizottságának vezetője, elmondta, hogy a Corvinus Egyetemen végzett fagyvizsgálatok szerint már a január végi erős, éjszakánkénti mínusz 15-18 fokos fagyok súlyosan károsították a legkorábbi virágzású kajszi és meggyfákat a kegyelemdöfést viszont az elmúlt napok éjszakáin érkező hideg adta meg.

A szakember elmondta azt is, hogy a becslések szerint a kajszivirágoknál legalább 50 százalékos a fagykár, a korai meggyvirágok harmada sem hoz az idén termést. Megtudtuk azt is, hogy a súlyosnak látszó terméskiesés, elsősorban gazdáknak jelenthet bevételkiesést és a házi kertek művelőinek valószínűleg a piacokon kell majd a lekvárnak valót megvásárolni. Szabó József úgy véli, hogy a nyitott magyar gyümölcspiacon az esetleges hiányt hamar pótolja az import. Így történt ez a tavalyi fagyok miatt katasztrofálisan kevés alma esetében is. Bár, csak a várt alma töredéke termett mégsem beszélhetünk almahiányról, hiszen az Európai Unióban kedvezően alakult a termés. Az almaárak a jelentős mennyiségű importalma mellett sem szaladtak el, pedig a gyenge forint drágíthatná a behozatalt. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet árfigyelői szerint, február első hetében a piacokon az alma fogyasztói ára, fajtától és helytől függőn, az egy évvel ezelőtti 60-120 százaléka.

Mártonffy Béla a FruitVeb elnöke beszámolt arról, hogy a legfontosabbnak tartott európai gyümölcsfórumon, berlini Fruit Logistica kiállítás egyik fórumán elhangzott, hogy a magyar meggytermesztők legnagyobb konkurensének számító Lengyelországban a februári hideghullám jelentős károkat okozott a gyümölcsösökben.

Kapcsolódó cikkeink