Feszültség a meggypiacon

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 07. 11:12

Leállt a frissen termett, ipari felhasználásra szánt meggy felvásárlása, a feldolgozók ugyanis az állami támogatásra spekulálnak – írja a Magyar Nemzet nyomán az agrarszektor.hu.

meggy

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek azt mondta, tévúton járnak az érintett társaságok. A készülő rendelet szerint ugyanis a felvásárlók és a feldolgozók csak a szokványos beszerzéseiket – az elmúlt hároméves átlagot – meghaladó felvásárlás után vehetik majd igénybe a támogatást. Erre a kikötésre azért volt szükség, mert így érhető el a fő cél, a piaci többlet időleges kivonása – mondta az államtitkár.

A feszültség oka, hogy az idén kimagaslóan bő, 83 ezer tonnás termés várható, ami az ötéves átlagot 22 százalékkal haladja meg. A minisztérium 800 millió forint támogatást nyújt 10-15 ezer tonna meggy feldolgozásához. Az FM az ágazati szereplők bevonásával dolgozta ki a meggypiaci feszültségek kezeléséhez szükséges intézkedéseket. A tárca rendelete előreláthatóan a jövő hét közepén jelenhet meg. (Magyar Nemzet, agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink