Életbelépett a Legionella-rendelet – Egy betegség kockázatai
A néhány éve több nyugat-európai országban, majd a közelmúltban New Yorkban lefolyt járványok tapasztalatait is számba véve az illetékes magyar hatóságok egy bő éve jogszabályban (49/2015. /XI. 6./ EMMI rendelet) írták elő közforgalmú létesítmények számára a Legionella baktérium kockázatbecslési kötelezettséget. A népegészségügyi hatóságok mindeddig nem büntettek, de az egy év türelmi idő lejárta után idén februártól bírságot szabnak ki a kötelességüket elmulasztó üzemeltetőkre.
A kiugróan magas halálozási aránnyal fenyegető betegség megelőzésére hozott jogszabály szakmai előkészítőjét, dr. Barna Zsófia környezet-egészségügyi szakembert az üzemeltetők jogszabályi kötelezettségéről kérdeztük.
– Míg a súlyos tüdőgyulladással járó légiós betegség a köztudatban mint a klímák betegsége terjedt el, addig a valóságban a hálózati víz, a nedves hűtőtornyok és a pezsgőmedencék lényegesen nagyobb kockázatot jelentenek a betegség terjedése szempontjából, ugyanis minden olyan vizes közegben előfordulhatnak a legio-
nellák, ahol megvannak a szaporodásukhoz szükséges feltételek, mint például az optimális hőmérséklet, a pangó vízterek. Magyarországon eddig az volt jellemző, hogy a vizes rendszerek nagy részét a Legionella-kockázat figyelembevétele nélkül üzemeltették, ami így akár komoly egészségügyi kockázatot jelenthetett. A jelen rendelet a kereskedelmi szálláshelyeket fokozott kockázatúnak minősíti, így az üzemeltetőiknek a kockázatbecslési kötelezettségük mellett rendszeresen kell a használati meleg vizet legionellára nézve mintáztatniuk, és ha működtetnek pezsgőmedencéket, azokat is. Ugyancsak fokozott kockázatúnak számítanak a nedves hűtőtornyok, amelyeket például kereskedelmi egységek és gyakran az élelmiszeripari üzemek hűtéséhez használnak. Utóbbiakat az ÁNTSZ honlapján regisztrálni is kell.
Szakmai vita folyik arról, mi számít pontosan közforgalmú létesítménynek. Az azonban tapasztalható, hogy az ipari létesítmények is jellemzően eleget tesznek kockázatbecslési kötelezettségüknek, mivel a társadalmi felelősségvállalás szellemében fontos számukra a munkavállalóik és a létesítmények környezetében élők egészsége is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A világ legjobb gasztronómiai városai 2025-ben – New Orleans a csúcson
A Time Out magazin több ezer helyi lakos bevonásával állította…
Tovább olvasom >A Gundel technikum (a korábbi Ecseri szakközépiskola) volt diákjait várja a Gundel Alumni Közösségbe
A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, korábbi nevén az…
Tovább olvasom >Méréstolmács jigger – A nap képe
Amatőr mixer olvasó, készíts tökéletesen arányos koktélokat a Viski rozsdamentes…
Tovább olvasom >