Élesedik a kkv-k versenyhelyzete

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 10. 11:11

A vállalkozások negyede véli úgy, hogy egy éven belül lekörözi konkurenseit – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában azonban egyelőre a középmezőnybe tartozunk, míg az Európai Unióban mindössze a 24. legversenyképesebb ország vagyunk.

iroda

A K&H félezer hazai cégvezetőt kérdezett meg arról, hogyan alakul versenyhelyzete konkurenseivel szemben egy éven belül. Az index 10 éves történetében tavaly mélypontra jutott a javuló versenyhelyzetre számítók aránya, azóta azonban egyre kedvezőbben nyilatkoznak a kkv-k erről. „A 2015-ben elért mélypontot követően erőteljes javulás vette kezdetét, fél év alatt szinte megduplázódott a javuló versenyhelyzetet feltételezők aránya. Jelenleg a cégek negyede véli úgy, hogy egy éven belül lekörözi konkurenseit” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. Magyarország a versenyképességi térképen egyelőre azonban nem szerepel előkelő helyen. A Világgazdasági Fórum legutóbbi (2015. szeptember 30-i) versenyképességi rangsorában és az IMD (Institute for Management Development) legfrissebb, június elején publikált rangsorában egyaránt kedvezőtlen helyen vagyunk: előbbinél a 63., utóbbinál pedig a 46. helyet foglaljuk el jelenleg. Ezzel a világ középmezőnyébe tartozunk, míg az EU ötödik leggyengébb tagállama vagyunk, csupán Ciprust, Szlovákiát, Horvátországot és Görögországot megelőzve.

A különböző ágazatok közül főként a kereskedelmi cégek vélik úgy, hogy jobb pozícióban lesznek konkurenseikkel szemben (30%), a szolgáltató és mezőgazdasági vállalkozások egyaránt negyede nyilatkozott így, míg az ipari szektorban a legalacsonyabb ez az arány (21%).

Regionális bontásban a romló versenyhelyzetet igen eltérően látják a vállalkozások. Leginkább az alföldi cégek számítanak arra, hogy elmaradnak versenytársaiktól (14%), míg a többi régióban ez az arány 10% alatti, Észak-Magyarországon például mindössze 1%.

Kapcsolódó cikkeink