Elérték a Fekete-tengert a Magyarországon telepített vizák

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 10. 11:17

Gyakorlatilag elérték a Fekete-tengert azok a vizák, amelyeket Magyarországon jelöltek meg és engedtek szabadon a Dunában. Ukrán halászok ugyanis a múlt hónapban a Duna Kilia ágában – 18 kilométerre a Fekete-tengertől – Magyarországon megjelölt vizát fogtak ki. Az 50 centis hal Vilkovóig 1.580 kilométert tett meg áthaladva a Vaskapu I. és a Vaskapu II. vízerőmű-rendszeren is.

A múlt évben elindított vizatelepítési program eredményességét igazoló halat a halászok visszaengedték a Dunáéba – tájékoztatta z ukrán Duna Bioszféra Rezervátum a program magyar szervezőit. Az MTA BLKI No. 10998-as jelű viza érte el a Duna-deltát, és ezzel a múlt évi vizatelepítés kezdeményezői elérték céljukat, bebizonyítva, hogy a Duna felső szakaszáról – szaporodási helyükről – a halak eljutnak tengeri élőhelyükig.

A 100-100 kis vizát a Szigetközben, Budapesten a Vizafogónál és Ecsernél az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság koordinálásával engedték a vízbe. A sikerhez hozzájárultak a magyarokon kívül a szerb és az ukrán halászok, továbbá ukrán, román és szerb szakmai szervezetek is.

A kezdeményezők tovább kívánják folytatni a tokfélék megmentéséért folytatott munkájukat. Terveik közt szerepel az állományerősítő telepítések megkezdése, az élőhelyek védelme és annak vizsgálata, hogy a hajózsilipek funkcionálnak halzsilipként.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink