Elérte a szerződött hitelösszeg a 2450 milliárd forintot a Széchenyi Kártya Program keretében

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 04. 06. 11:22

A Széchenyi Kártya Program keretében a 2002-es indulástól idén március végéig 408 ezer hiteligényt fogadtak be, a létrejött hitelügyletek száma már több mint 305 ezer, a szerződött hitelösszeg pedig elérte a 2450 milliárd forintot – tájékoztatta a KAVOSZ Zrt. pénteken az MTI-t.

A kis- és középvállalkozásokat kedvező feltételű és rövid átfutási idővel igényelhető hitelekkel finanszírozó programban az idei első két hónapban több mint 3 ezer ügylet keretében 40 milliárd forintot meghaladó szerződéskötésre került sor.
Március 1-20. között a teljes Széchenyi Kártya Programban a befogadott kérelmek száma 13,4 százalékkal, a jóváhagyott kérelmek száma 11,6 százalékkal, a szerződött hitelek összege pedig 19,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
A növekedés különösen a likviditási problémák megoldására használt Széchenyi Kártya folyószámlahitelnél figyelhető meg, ezt tekintik a kkv-k a legjobb és kézenfekvő megoldásnak napi pénzügyi problémáik kezelésére – közölte a KAVOSZ.
A közleményben kitértek arra is, hogy szembetűnő a válságban leginkább érintett szektorokban működő kkv-któl befogadott kérelmek növekedése március harmadik hetében az előző év hasonló időszakához képest. A szálláshely szolgáltatás, vendéglátás területén dolgozó vállalkozásoktól befogadott kérelmek száma 250 százalékkal, a szállítás, raktározás területén működőktől befogadottaké 187,5 százalékkal, a feldolgozóiparban működőktől befogadottaké pedig 177,1 százalékkal nőtt.
A program keretén belül működő Agrár Széchenyi Kártya már kilencedik éve segíti a hazai mezőgazdasági vállalkozások likviditási helyzetének javítását. A tavalyi a kártya indulása óta a legsikeresebb évnek bizonyult, több mint 56 milliárd forintot helyeztek ki. Idén február végéig már több mint 8 milliárd forint összegű új szerződéskötésre került sor.
A közlemény idézi Krisán Lászlót, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatóját, értékelése szerint a Széchenyi Kártya Program nemcsak gazdaságstratégiailag fontos termék, hanem az államnak megtérülő vállalkozástámogatási eszköz is. A hat hitelterméket tömörítő program 18 éve áll a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozások rendelkezésére. A konstrukciók fejlődése töretlen, az MKIK és a VOSZ irodahálózata biztosítja a kkv-k tömeges elérését – hangsúlyozta a vezérigazgató. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink