Elemzők: továbbra is magas szinten teljesít a külkereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 09. 11:45

A magyar külkereskedelem továbbra is magas szinten teljesít, a bővülés dinamikája hosszabb távon az exportkapacitások alakulásán múlik majd az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

gyumolcs-zoldseg

A KSH csütörtökön kiadott első becslése szerint a kivitel euróban számolt értéke 2,5 százalékkal nőtt májusban, az importé pedig 0,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A májusi exporttöbblet 505 millió euró (155 milliárd forint), 224 millióval magasabb a tavaly májusinál. Az év első öt hónapjában az export 6,9, az import 5,1 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összehasonlítva.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásokat kissé meghaladó mértékben, 504,7 millió euróra emelkedett a külkereskedelem többlete májusban az egy évvel ezelőtti 281,2 millió euróról, a külkereskedelmi dinamikája lassult az előző hónapban mértekhez képest, ami a naptárhatásnak tulajdonítható, mivel májusban két munkanappal kevesebb volt.

Suppan Gergely kiemelte, hogy az idén az első öt hónapban 739 millió euróval 3489 millió euróra nőtt a külkereskedelmi többlet, az export euróértéke 6,9 százalékkal, az importé 5,1 százalékkal bővült, szerinte az adatok nem csupán az olajárak zuhanása miatti cserearány javulást, hanem a kivitel érdemi felfutását is mutatják. A kivitel felfutása részben az európai konjunktúra élénkülésének, nagyrészt azonban az újabb autóipari és más iparágak kapacitásnövelésének köszönhető.

A Takarékbank elemzője úgy látja, hogy a külkereskedelmi kilátások továbbra is kedvezőek. A tavalyinál gyengébb euró, a jóval alacsonyabb olajárak és az EKB mennyiségi lazítása pozitív hatással lehet az európai konjunktúrára, így élénkülhet a külső kereslet, ami ellensúlyozhatja a belső kereslet importnövelő hatását.

A háztartási fogyasztás növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása is, ami igen jelentős mértékben javítja a cserearányt – az alacsonyabb olaj- és energiaárak akár 2 milliárd euróval is csökkenthetik az energiaimport értékét, így a külkereskedelmi többlet a tavalyi 6,4 milliárd után idén így 8,4 milliárd euró közelébe ugorhat. A várhatóan látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására a forint erősödésére számít középtávon a Takarékbank elemzője.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén úgy látja, továbbra is magas szinten áll a magyar külkereskedelmi termékforgalom, a hazai export májusban ugyan kevésbé növekedett, ami egyebek közt azzal is magyarázható, hogy az ipari termelés májusban havi szinten némileg mérséklődött, a kivitel alakulását hosszú távon az exportkapacitás alakulása befolyásolja.

A várható külkereskedelmi folyamatok megítélésével kapcsolatban az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztás emelkedése behozatallal is jár, ha továbbra is alacsonyak maradnak az olajárak, az az import volumen bővülést ellensúlyozhatja. Az exportot alapvetően továbbra is az autóipar fűti, az autógyárakban elindult a termelés, hosszabb távon az a kérdés, hogyan bővül majd az exportkapacitás – tette hozzá. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink