Elemzők továbbra is a külkereskedelmi többlet növekedésére számítanak

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 09. 13:00

Bár a 2011. novemberi, 666 millió eurós külkereskedelmi aktívum elmaradt az elemzők által várttól, az MTI által megkérdezettek szerint tovább nőhet a külkereskedelmi mérleg többlete.

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatok alapján azt közölte, hogy 2011 novemberében euróban számolva a kivitel 3,9, a behozatal 6 százalékkal nőtt 2010 novemberéhez viszonyítva, forintban az export 16,1, az import pedig 18,1 százalékkal emelkedett. Novemberben az külkereskedelmi mérleg többlete 666 millió euró volt a 2010. novemberi 769 millió euróval szemben. Az első tizenegy havi többlet 6,607 milliárd euró volt az egy évvel korábbi 5,101 milliárd euró után.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint azért lett a várt, 800 millió eurónál alacsonyabb a novemberi külkereskedelmi többlet, mert a várakozásoknak megfelelően bővülő export mellett, az import az előrejelzéseknél jelentősebben nőtt.

Az elemző kifejtette: hosszú idő óta először látható, hogy az import növekedési üteme érdemben meghaladta az exportét, euróban. Ugyanakkor kiemelte: az export értéke továbbra is jelentősen meghaladja az importét, a kereskedelmi többlet vélhetően a következő időszakban is fennmarad.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a lassuló export a külső kereslet mérséklődését tükrözi, így a következő hónapokban is gyenge dinamika várható, ugyanakkor az import növekedése is lassabb lehet, az újra visszaeső fogyasztás miatt, így az elemző továbbra is a külkereskedelmi többlet növekedésére számít. A külkereskedelmi forgalom egyes autóipari beruházások termelésbe lépése nyomán jelentősen élénkülhet, míg a második félévtől a külső kereslet enyhe javulására lehet számítani. Idén 7,7-7,8 milliárd euró külkereskedelmi többlettel számol az elemző.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője kiemelte: az adatokban nagy újdonság nincs, az előző hónapok trendje figyelhető meg: alapvetően a belföldi kereslet visszaesése miatt javul a külkereskedelmi mérleg. A külkereskedelmi mérleg romlása addig nem várható, amíg a háztartások fogyasztási képességében nincs előrelépés – mutatott rá az ING elemzője. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink