Elemzők: tartós maradhat az export növekedése

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 12. 11:33

Tartós maradhat az export növekedése és rekordmértékű külkereskedelmi többlet várható az idén az MTI-nek pénteken nyilatkozó elemzők szerint.

polc-

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett első becslése szerint májusban 6,3 százalékkal nőtt a kivitel és 2,4 százalékkal a behozatal euróban számolt értéke az egy évvel korábbihoz képest. A 755 millió euró exporttöbblet 284 millióval nagyobb a tavaly májusinál.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az év hátralevő részében fennmaradhat az export növekedése, amit támogat a Magyarországon gyártott egyes autómodellek frissített változatainak júniusi forgalomba hozatala, az európai gazdaság lassú, de stabil növekedése, valamint az európai autóeladások dinamikus, egyes hónapokban kétszámjegyű emelkedése is. Hozzátette: a brit népszavazás hatásai ezzel szemben enyhén mérsékelhetik a kivitel ütemét. Idén a tavalyinál is alacsonyabb olajárak miatt a külkereskedelmi többlet 8,9 milliárd euró fölé emelkedhet.
Megjegyezte: a külkereskedelem rekordmértékű többlete a nemzetgazdaság külső finanszírozási képességének masszív többletét is támogatja, így a nettó külső adósság a következő években eltűnhet, de az sem kizárt, hogy az évtized végére az ország nettó hitelezővé válik. Ennek hatására a külső sérülékenység jelentősen csökkenhet, ami a pénzügyi stabilitás megszilárdulásához, végső soron pedig a hitelminősítések további javulásához vezethet – tette hozzá.
Az elemző szerint a várakozásoknál jobb májusi külkereskedelmi adatok azt támasztják alá, hogy a GDP első negyedéves fékezése után a második negyedévben érdemben gyorsulhat, a nettó export szignifikánsan hozzájárulhat a növekedéshez.
A K&H Bank vezető elemzője az első öt hónap adatai alapján az idén rekordmértékű külkereskedelmi többletre számít, ezáltal a folyó fizetési mérleg aktívuma is nagyobb lesz mint tavaly, ami csökkentheti Magyarország külső adósságát. Németh Dávid az MTI-nek kifejtette: a májusi adatokból az is látszik, hogy az áprilisban megindult ipari termelés növekedése a következő hónapban is folytatódott. A vezető elemző úgy vélte, hogy a következő hónapokban marad az 5-6 százalékos exportnövekedés. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink