Elemzők: tartós maradhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 09. 11:40

A reálbérek növekedésének, a foglakoztatás emelkedésének, valamint a stabil fogyasztói bizalomnak köszönhetően az év további részében is fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

polc-

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn tette közzé, hogy szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.
Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője a kiskereskedelmi forgalom idei, folyamatosan tempós növekedését azzal indokolta, hogy a munkaerőpiac kifejezetten “feszessé vált”, a reálbérek gyors ütemben emelkednek, illetve a fogyasztói bizalom stabil maradt.
Az elemző szerint az év egészében több mint 5 százalékkal emelkedhet a kiskereskedelmi forgalom. Jövőre pedig a bővülést segítheti az is, hogy fennmaradhat a nominális bérnövekedés idei üteme, hiszen a munkaerőpiac közel jár a teljes foglalkoztatottsághoz – tette hozzá.
Mindezek mellett valószínűleg a kormány támogató lépéseket tehet a belső kereslet erősítésére, amennyiben a költségvetésben adódik erre tér.
Ürmössy Gergely továbbra is úgy látja, hogy idén és jövőre is a háztartások fogyasztása lehet a bruttó hazai termék (GDP) növekedés elsődleges motorja, becslése szerint az idén 2,1 százalékkal, jövőre pedig 2,8 százalékkal nőhet a magyar GDP.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a reálbérek jelentős növekedése és a foglalkoztatás emelkedése miatt éves átlagban 5 százalék közeli növekedésre számít a tavalyi 5,8 százalék után.
Kifejtette: a reálbérek 7 százalék feletti mértékben emelkedhetnek, ami támogathatja a fogyasztás növekedését. Mivel a reálbérek emelkedése akár gyorsabb is lehet – egyes ágazatokban a szakemberhiány miatt lényegesen gyorsabb lehet a bérkiáramlás – a kiskereskedelmi forgalom növekedése is meghaladhatja a várakozásokat.
Az elemző rámutatott, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedését a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése is támogathatja. Növeli a háztartások elkölthető jövedelmét az is, hogy a kamatcsökkentések hatására a referencia kamatlábakhoz rögzített hitelek törlesztő részletei csökkennek – jegyezte meg.
Jövőre a már magasabb bázis, valamint a magasabb infláció miatt mérsékeltebb ütemű reálbér növekedés várható, amelynek következtében Suppan Gergely 3,5 százalékos növekedésre számít a kiskereskedelmi forgalomban, azonban a háztartások pénzügyi vagyonának érdemi növekedése, valamint a hitelfelvételi kedv javulása miatt, nem kizárt ennél gyorsabb növekedés sem. Erőteljesebb lehet a kiskereskedelmi forgalom növekedése akkor is, ha egy markáns munkáltatói bérteher csökkentés hatására lényegesen gyorsul a bérkiáramlás – fűzte hozzá az elemző. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink