Elemzők szerint folytatódhat a kiskereskedelem növekedése

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 07. 11:59

A KSH csütörtökön közzétett első becslése alapján a kiskereskedelmi forgalom volumene 2015 novemberében nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

polc-

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a vártnál jobban alakult a novemberi kiskereskedelmi forgalom növekedése. Az MTI-nek elmondta: azzal számoltak, hogy az év vége felé az online pénztárgépek hatása gyengülni fog, és ez érződik majd a kiskereskedelmi forgalom alakulásán is.

A főtitkár szerint a kiskereskedelmi forgalom vártnál nagyobb novemberi növekedése mögött az húzódhat meg, hogy a nagyértékű háztartási eszközök vásárlását felhúzta az október végén indult mosógépcsere program. Az is a forgalom növekedését hozta, hogy novemberben két “black friday” akció is volt, amely elsősorban a webáruházak eladását növelte – értékelte Vámos György, aki szerint az olcsóbb benzin hatására az üzemanyag forgalma is jobban növekedett. Emelte a hónap kiskereskedelmi forgalmát az is, hogy novemberben végén vasárnap már nyitva tartottak az üzletek – tette hozzá.

Vámos György elmondta, hogy a novemberi adatok is megerősítik az kereskedelmi szövetség korábbi előrejelzését, hogy 2015-ben 5-6 százalék között lehet éves szinten a kiskereskedelem növekedése.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint folytatódhat a dinamikus forgalomnövekedés, a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme decemberben is 4,5 százalék körül maradhat, mivel a növekvő reálbérek és foglalkoztatás mellett a devizahitelek tavalyi elszámolása is jelentősen növelte a háztartások elkölthető jövedelmét.

Az újra megugró fogyasztói bizalom szintén dinamikus forgalomnövekedést vetít előre, a hiteltörlesztések kiszámíthatóvá válása egyre kevésbé indokolja a háztartások óvatossági megtakarításait, így az elmúlt években elhalasztott fogyasztás pótlása is hozzájárulhat a fogyasztás dinamikus növekedéséhez – fogalmaz a Takarékbank elemzője, aki arra számít, hogy 2015-ban évi 5,4-5,5 százalékos növekedés lehet.

Hozzátette, az idén a dinamikusan, 4-4,5 százalékkal emelkedő bérek mellett a szja csökkentés is támogatja a fogyasztás növekedését, mivel a nettó bérek 5,5-6 százalékkal, a nettó reálbérek a 2 százalékos, vagy az alatti infláció mellett 3,5-4 százalékkal emelkedhetnek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink