Elemzők: lassult, de kitart a kiskereskedelmi forgalom bővülése

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 06. 11:55

Lassult, de kitart a kiskereskedelmi forgalom növekedése, az ütem csökkenése feltehetően csak átmeneti lehetett – kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

mustát torma majonéz polc

A KSH közölte: a kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly decemberben 2,6, a naptárhatástól megszűrve 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző havi egyformán 4,5 százalék után.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint elmaradt a várakozásoktól a kiskereskedelmi forgalom növekedése, az adatok jelentős lassulást mutatnak. Mindez feltehetően átmeneti, esetleg a hideg időjárás okozhatta – vélekedett.

Kiemelte: a reálbérek emelkedése, a minimálbér és bérminimum kiemelkedő növelése, valamint a szinte minden ágazatban jelentkező szakember hiány miatt idén tovább gyorsulhat, a kiskereskedelmi forgalom növekedése megközelítheti az 5 százalékot, míg a gyorsuló bérkiáramlás és a meredeken javuló fogyasztói bizalom pozitív meglepetést is okozhat. A kiskereskedelmi forgalom növekedését a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése is támogathatja. Növeli a háztartások elkölthető jövedelmét a kamatcsökkentések hatására a referencia kamatlábakhoz rögzített hitelek csökkenő törlesztő részletei is – közölte.

Szintén a fogyasztás és a kiskereskedelem bővülését segíti a háztartások mérlegének jelentős javulása, pénzügyi vagyonának érdemi növekedése, a fogyasztói bizalom erősödése, valamint a hitelfelvételi kedv javulása. Az idei év elején ugyanakkor az igen hideg időjárás miatt a magasabb fűtési költségek még kissé visszafoghatják a fogyasztást, így évközben fokozatos élénkülésre számítunk – vélekedett.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a decemberben látott lassulás átmeneti jelenség lehetett, hiszen az átlagkeresetek folyamatosan emelkednek, ráadásul gyorsuló tempóban. Hozzátette: a bérnövekedés idén is folytatódhat és még nagyobb lendületet vehet köszönhetően a feszes munkaerőpiacnak. Emellett a fogyasztói bizalmat mérő mutatók is arról tanúskodnak, hogy a háztartások fogyasztása felfelé ívelhet a következő hónapokban. Idén a háztartások fogyasztása lesz az elsődleges motorja a GDP növekedésnek, ami 3,4 százalékos lehet.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kifejtette, hogy a KSH adatközlése negatív meglepetést okozott. Bár részletes adatok még nincsenek, de az előzetes számok alapján a nem élelmiszer-kiskereskedelem okozta a negatív meglepetést – tette hozzá.

Szerinte a gyengébb adatokra magyarázat lehet a lakosság fogyasztási szokásainak kezdődő változása, melynek során a hangsúly a termékekről a szolgáltatásokra helyeződik át. A másik lehetséges ok a megtakarítások növekedése lehet, mely az ingatlanvásárlási lázzal lehet összhangban – fejtette ki. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink