Elemzők: folytatódhat a beruházások látványos növekedése

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 01. 11:20

Az év hátralevő részében folytatódhat a beruházások kiemelkedő növekedése, részben az EU-források felhasználásának fokozatos felfutása miatt – állapították meg piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentését kommentálva.

A KSH jelentése szerint a beruházások volumene 26,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakának alacsony bázisadatához képest. A vállalkozások beruházásainál 29,3 százalékos növekedés volt, hasonló ez első negyedévihez, míg a költségvetési szerveknél 56,1 százalékos bővülés következett be, az első negyedévi 26,2 százalékos ütemet követően.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott elemzésében azt emelte ki, hogy a látványos növekedést óvatosan kell kezelni, részben a tavalyi alacsony bázis és az uniós projektek meghatározó szerepe miatt. Hosszabb távon a piaci alapú beruházások növekedésére is szükség van, mert nélkülük jelentősebb lassulás következhet be. A jelenlegi kilátások szerint az idén 20 százalék feletti növekedést érhetnek el a beruházások, jövőre azonban 10 százalék alá lassulhat a növekedés. Ez követően, ha az uniós projektek mellett hiányozni fognak a piaci alapú fejlesztések, akkor akár mínuszba is fordulhat a mutató – tette hozzá.
Németh Dávid arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábban megjelent adatokhoz képest a múlt év egészében valamivel kisebb, 15,9 százalékos volt a visszaesés, mint a korábban közölt 20 százalék. Az adatrevízió azt jelenti, hogy hamarabb behozzák a tavalyi lemaradásukat a beruházások, az idei harmadik negyedévben már meghaladhatják a 2015 végi magas szintet – mondta.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy értékelte, hogy az év hátralevő részében folytatódhat a beruházások kiemelkedő növekedése, részben az EU források felhasználásának fokozatos felfutása miatt. Emellett kirobbanó konjunktúra jellemzi az ipari ingatlan, az iroda és a lakásépítési piacot, ahol az év utolsó hónapjaiban indulhat a tavaly elkezdett építkezések átadási hulláma, ami pozitív kockázatot jelenthet a beruházások alakulására. Ezzel összefüggésben emlékeztetett, az építési engedélyek másfél év alatt több mint megháromszorozódtak. Folytatódnak a nagy autóipari beruházások is, és az állami beruházások is érdemi felfutás előtt állnak (közutak, sport-, kulturális létesítmények).
Így az idén a beruházások növekedése bőven meghaladhatja a 20 százalékot, míg az áthúzódó hatások miatt jövőre is bő kétszámjegyű növekedés várható. A beruházásoknak érdemi lökést adhat a munkaerőhiány és a várható bérrobbanás, mivel a vállalatok egyre fokozottabban rákényszerülhetnek a hatékonyság és termelékenység növelésére – közölte.
Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője kiemelte: a KSH adatai megerősítették, hogy a hazai beruházási teljesítmény továbbra is szoros kapcsolatban áll az uniós források beáramlásának gyorsaságával, illetve ezek esetleges kormányzati előfinanszírozásával. Emellett úgy tűnik, hogy az előzetesen vártnál lassabban bővülő második negyedéves gazdasági teljesítményben nem a visszafogottabb beruházási teljesítmény “volt a ludas”. Mivel a beruházások megugrása minden bizonnyal növekvő importvonzattal járt, elképzelhető, hogy a korábban gondoltnál nagyobb importszámla lesz a magyarázata a várttól valamivel elmaradó második negyedéves GDP-adatnak, melynek részletei a jövő héten esedékesek – tette hozzá. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink