Elemzők a kiskereskedelmi forgalom további bővülésére számítanak

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 08. 05. 11:50

A júniusi tendenciák alapján folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban – vélekednek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatairól a K&H és a Takarékbank elemzői, akik ugyanakkor eltérően ítélik meg a növekedés mértékét.

polc-

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: a várakozásoknál jóval nagyobb mértékben, 7,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom júniusban, míg naptárhatással megtisztítva a növekedés 6,2 százalék volt. Úgy vélte, hogy a foglalkoztatás és a reálbérek további növekedésének, valamint a magas szinten stabilizálódó fogyasztói bizalomnak köszönhetően folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése a következő hónapokban.

A szakértő kiemelte: júniusban érdemben gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése a májusban mért 4,4, illetve 5,4 százalékos kiigazított növekedéshez képest, amiben már a devizahitelek elszámolása is szerepet játszhat. Az adatok Suppan Gergely szerint azt is tükrözik, hogy a vasárnapi boltzár nem okozott visszaesést a kiskereskedelemben.

A Takarékbank elemzője kiemelte: a háztartások fogyasztását, így a kiskereskedelmi forgalom növekedését a következő hónapokban továbbra is támogatja a devizahitelek idei elszámolása, ami jelentősen növelte a háztartások elkölthető jövedelmét, valamint csökkentheti a háztartások „óvatossági megtakarításait”. Hozzáfűzte, hogy az elmúlt években elhalasztott vásárlások szintén élénkíthetik a kiskereskedelmi eladásokat, emellett az üzemanyagárak tavalyinál jóval alacsonyabb szintje is támogatja a bővülést.

Suppan Gergely szerint azonban az év második felében a tavalyi magas bázis miatt némileg mérséklődhet a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme. Ezek hatására idén 5 százalék feletti növekedésre számít a kiskereskedelmi forgalomban, amelyben azonban a pénztárgépek bekötése miatti fehéredés is szerepet játszik. Idén a háztartások fogyasztása, ezen belül pedig a kiskereskedelmi forgalom növekedése húzhatja legnagyobb mértékben a GDP növekedését.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában úgy véli, az 5-6 százalékos forgalomnövekedés tartható lesz a következő hónapokban is. Ugyanakkor komolyabb növekedésre következtetni a júniusi adat alapján az elemző szerint egyelőre korai.

Bár a KSH júniusra vonatkozóan még csak első becslését közölte szerdán, tehát a pontos részletek nem ismertek, de az látszik, hogy a kiskereskedelmet továbbra is az üzemanyag-forgalom és a tartós fogyasztási cikkek eladása hajtja. Előbbieknél 9,0, utóbbiaknál 8,1 százalékkal, azaz bőven az átlag felett nőtt a forgalom – emelte ki Németh Dávid, hozzátéve, hogy az élelmiszereknél visszafogottabb, 4,5 százalékos volt a növekedés. „Összességében elmondható, hogy a tartós cikkeknél az elhalasztott vásárlások játszhatnak szerepet, az üzemanyagoknál pedig a viszonylag alacsony árnak köszönhető a növekedés” – fogalmazott a K&H vezető elemzője. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink