Elemzők: átmeneti az export csökkenése

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 12. 11:35

Az export júliusi csökkenése csak átmeneti, így is jelentős a külkereskedelmi többlet éves növekedése, hangsúlyozták az MTI által megkérdezett szakértők megjegyezve, hogy az ország külkereskedelmi teljesítménye pozitívan befolyásolja majd a GDP-növekedést.

szarvasmarha

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett első becslése szerint júliusban az export euróban kifejezett értéke 5,2, az importé 6,0 százalékkal csökkent a múlt év azonos hónapjához képest, a kereskedelemi többlet 24 millió euróval 662 millió euróra emelkedett.


Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az év hátralevő részében újra növekedhet az export, amelyet támogat a Magyarországon gyártott egyes autómodellek frissített változatainak forgalomba hozatala, az európai gazdaság lassú, de stabil növekedése, valamint az európai autóeladások dinamikus, egyes hónapokban kétszámjegyű emelkedése is. Idén a tavalyinál is alacsonyabb olajárak miatt a külkereskedelmi többlet elérheti a 9,5 milliárd eurót.

Ugyanakkor jövőre 8,6-8,8 milliárd euróra csökkenhet a külkereskedelmi többlet a jelentősen élénkülő hazai beruházások, valamint az olajárak várható mérsékelt emelkedése miatt – tette hozzá az elemző. Suppan Gergely részben az alacsony energiaárakkal indokolta az export és az import júliusi csökkenését.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában kiemelte: mind az import, mind az export értéke zsugorodott az előző év azonos időszakához képest mindazonáltal a külkereskedelmi mérleg így is pozitív maradt, mivel az export kisebb mértékben esett vissza, mint az import. A január-július időszakban már 893 millió euróval többre, 6 milliárd euróra nőtt a külkereskedelmi többlet a tavalyi év azonos időszakához képest. Mindez azt jelenti, hogy az év egészében az ország külkereskedelmi teljesítménye pozitívan befolyásolja majd a GDP-növekedést – jegyezte meg.

A vezető elemző szerint a júliusi külkereskedelmi adatok összefüggésbe hozhatóak a nyár közepén gyengélkedő ipari termeléssel. A vállalatok vélhetően a nyári szabadságolások miatt kevesebbet termeltek, így kevesebb volt az importigény – hiszen jellemzően az úgynevezett “just in time” rendszerben működnek, vagyis nincs raktárkészletük -, valamint kevesebbet is értékesítettek a külföldi vevőknek – jegyezte meg. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink