Elemzők: a vártnál kisebb lett a májusi külkereskedelmi aktívum

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 07. 09. 11:55

Az elemzők várakozásánál alacsonyabb lett a májusi külkereskedelmi aktívum, a szakértők azonban átmenetinek gondolják az egyenleg romlását.

Májusban megtorpant a külkereskedelmi forgalom lendülete, a Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint az export 1,9 százalékkal, az import 0,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi mérlegtöbblet 653 millió euró volt, 76 millióval kevesebb a tavaly májusinál. Az első öthavi kereskedelmi többlet 3,11 milliárd euró volt, ami 258 millióval több, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Balatoni András, az ING Bank elemzője szerint valószínűleg csak ideiglenes volt májusban a külkereskedelmi egyenleg romlása az áprilisihoz képest. Hozzátette, hogy egy havi adat kevés ahhoz, hogy tartós következtetéseket lehessen levonni a hazai konjunktúra várható alakulásáról, így a következő hónap adataiból, a júniusi ipari termelés, az ipari export, illetve a külkereskedelem alakulásából lehet majd jobban megítélni a helyzetet.

Emlékeztetett, hogy májusban az ipari termelés is visszaesett, valamint a beszerzési menedzser index is visszaesést mutatott ugyanebben a hónapban. Utóbbi azonban júniusban már pozitív korrekciót jelzett és az ipar export megrendelései is nőttek júniusban. Balatoni András szerint mindez annak az irányába mutat, hogy az elmúlt hónapokat jellemző növekvő trend továbbra is fenn fog maradni.

Az ING elemzője 2013-ra 6,7 milliárd eurós külkereskedelmi többletet vár. A 2012-es 6,8 milliárdos egyenlegnél kissé alacsonyabb várható aktívumot azzal magyarázta, hogy a fogyasztás a jelek szerint bővült a második negyedévben, és mivel a fogyasztásnak Magyarországon viszonylag magas az import igénye, ez maga után vonhatja az import emelkedését is. Hozzátette, hogy a gazdaság legfőbb növekedési tényezője ugyanakkor továbbra is az export mard.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője a várakozásokat alulmúlónak értékelte a májusi export többletet. Hozzátette, hogy az export éves szinten 1,9 százalékos, és az import 0,9 százalékos euróban számolt csökkenése kissé kedvezőbb a nemzetközi trendekhez képest, ugyanis májusban a német export 4,8 százalékkal, az import 2,6 százalékkal csökkent, míg a cseh export 0,9 százalékkal, az import pedig 3,7 százalékkal zsugorodott.

Az elemző kifejtette, hogy az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recessziójából való lassú kilábalási folyamatát jelezték, a gyengélkedő külső keresletet azonban véleménye szerint a felfutó autóipari termelés részben ellensúlyozhatja. Várakozása szerint így az idén a többlet elérheti a 7,6 milliárd eurót a tavalyi 6,82 milliárd euró többlet után. A többletet a cserearány javulása is növelheti a következő hónapokban.

Suppan Gergely úgy véli, hogy bár a belső kereslet már a második negyedévtől élénkülést mutathat, amit az április-májusi kiskereskedelmi adatok is alátámasztanak, ez azonban nem lesz olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolná a külkereskedelmi aktivum alakulását. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink